Ugens forfatter-fødselar, uge 14: Ejersbo kunne have fyldt 50

Foto af Ejersbo-bøger

Jakob Ejersbo (1968-2008)

Fredag d. 6. april er det 50 år siden, at den danske forfatter Jakob Ejersbo kom til verden i Rødovre – og 10 år siden, at vi alt for hurtigt måtte tage afsked med ham igen.

Som 6-årig rejste Jakob, sammen med resten af familien Ejersbo, grundet faderens job med udviklingsbistand til Tanzania, hvor den unge Jakob og storesøsteren Ea startede på Den Internationale Skole i byen Moshi.

Efter to år i det afrikanske, rejste familien tilbage til Danmark og bosatte sig i Frejlev uden for Aalborg, hvor Jakob begyndte i 3. klasse. Han fik dog lov til at tage med faderen til Tanzania igen som 13-årig.

I slutningen af 1980´erne rejste Jakob tilbage til Danmark igen, hvor han begyndte på efterskole og senere på HF, mens forældrene endnu engang rejste tilbage til Tanzania, denne gang uden børn.

Jakob Ejersbo afsluttede sin HF-eksamen i 1988 og forsøgte sig med en række universitetsuddannelser i Aalborg uden held. Han kom ind på Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus og dimitterede i 1995 som færdiguddannet journalist.

Ejersbo arbejdede herefter primært med radio, men også som isolatør, opvasker, piccolo, fabriksarbejder og brolægger – men forfatterdrømmen trak i ham og i 1998 debuterede han med brevromanen Fuga, skrevet sammen med vennen fra universitetsmiljøet i Aalborg, Morten Alsinger.

Debuten blev fulgt op af novellesamlingen Superego (2000), der blev afvist af flere forlag, indtil Gyldendal til sidst antog bogen.

Forfatteren fik sit endelige gennembrud i 2002 med romanen Nordkraft, om misbrugsmiljøet i Aalborg. Romanen indbragte ham De gyldne laurbær i 2003 og blev filmatiseret i 2005.

Foto af Ejersbo-bøger

I 2003 rejste Ejersbo tilbage til Tanzania for at lave research til sit næste værk. Dette blev til Afrika-trilogien, baseret på Ejersbos tid i Tanzania og udgjort af Eksil, Revolution og Liberty.

Trilogien blev til på baggrund af et cirka 1.500 sider langt manuskript, som Ejersbo sammen med Gyldendal-forlægger Johannes Riis havde arbejdet på. Riis arbejdede efter Ejersbos død videre med manuskriptet og med hjælp fra venner og familie udkom de tre romaner med et par måneders mellemrum i 2009.

I 2010 modtog Ejersbo posthumt DR Romanprisen for det sidste bind i trilogien. Illustrationerne på trilogiens omslag er tegnet af Jakobs søster, Ea.

I september 2007 fik Jakob Ejersbo stillet diagnosen ondartet kræft i spiserøret og forfatteren døde d. 10. juli 2008 på Aalborg Sygehus, kun 40 år gammel. Halvdelen af hans aske er begravet på Assistens Kirkegård i København og den anden halvdel blev i 2013 spredt ud fra Kilimanjaro i Afrika.

I 2015 udkom novellesamlingen Nedrullede persienner og andre begyndelser, der er en samling af mindre kendte tekster fra Jakob Ejersbos pen, nogle få af disse tekster har aldrig før været publiceret og andre har bl.a. været bragt i forskellige tidsskrifter.

Herfra mindes vi en stor forfatter på hans fødselsdag, og vi må nøjes med den smule litteratur som han i sit korte liv nåede at videregive, selvom hans talent rakte til langt mere.

(Kilder: forfatterweb.dk; wikipedia.dk; litteratursiden.dk; saxo.com; gyldendal.dk)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *