Naja Marie Aidt (1963 – )
Mandag den 24. december fylder den danske digter og forfatter Naja Marie Aidt 55 år.
Den lille Naja Marie blev, som Jesu-barnet, født juleaftensdag, dog ikke i Betlehem, men i den vestgrønlandske by Aasiaat (Egedesminde). Her boede hun de første syv år af sit liv, sammen med sin mor og far, hvis lærergerning var grunden til, at de var bosat på den store ø.
Da Naja Maria var syv år, besluttede hendes forældre at flytte hjem til Danmark, hvor de kort efter blev skilt. Hun voksede herefter op i henholdsvis Vangede, hos faderen, og på Vesterbro hos moderen og hendes nye mand.
Som 16-årig flyttede forfatterspiren hjemmefra sammen med en barndomsveninde og to fyre i en halvandetværelses lejlighed på Nørrebro i København. Et par år senere var hun i et fast forhold med den ene sambo, musikeren Martin Heurlin, og som 18-årig fødte hun sønnen Frederik. I 1982 fulgte sønnen Carl Emil og i 1991 sønnen Johan. Forholdet holdt dog ikke og parret blev skilt i 1991.
I 1985 tog Aidt HF-eksamen og blev efterfølgende ansat i et bookingbureau, og sidenhen blev hun produktchef i et internationalt pladeselskab.
Som 25-årig begyndte hun dog at fokusere mere på det litterære, og i 1991 debuterede hun med digtsamlingen Så længe jeg er ung. Debuten blev efterfulgt af digtsamlingerne Et vanskeligt møde (1992) og Det tredje landskab (1994), der sammen kan ses som en trilogi, hvor digtene følger årets gang som et billede på kvindens overgange i livet.
Typisk for Aidts digteriske virke er også hverdagen og de erfaringer, ofte egne, som mennesket gør sig i verden. Forældrenes skilsmisse og det splittende grundvilkår kan også spores i forfatterskabet. Hun er desuden kendt for sin skarpe og ikke mindst minimalistiske skrivestil og beskriver selv naturen og landskaberne som centrale i sine værker.
I 1993 udkom novellesamlingerne Vandmærket (1993) og Tilgang (1995), efterfulgt af endnu et par digtsamlinger i Huset overfor (1996), Rejse for en fremmed (1999) og Balladen om Bianca (2002).
I 2006 modtog Aidt Kritikerprisen og i 2008 Nordisk Råds Litteraturpris for novellesamlingen Bavian (2006), om hvordan mennesker kan blive presset ud i situationer, hvor de ikke længere selv har kontrollen.
I digtsamlingerne Poesibog (2008) og Alting blinker (2009) er et hovedtema eksilering, hvor Aidt blandt andet forholder sig til barndommen, Grønland og forældrenes skilsmisse.
I 2012 udkom Aidt med sin kritikerroste romandebut Sten saks papir, der kredser om mænds roller og positioner, fædre og sønner og social arv.
Sammen med Mette Moestrup og Line Knutzon skrev Aidt Frit flet (2014), en kollage af tekst og billeder, der blandt andet undersøger og fortolker køn og feminisme. Værket blev af Statens Kunstfond præmieret for at være ét af årets mest betydningsfulde værker for dansk litteratur.
I 2016 indgik Aidt og Moestrup atter et samarbejde med digtsamlingen Omina, med amazon-kvinden i centrum.
I 2015 oplevede Naja Maria Aidt en forfærdelig personlig tragedie, da hendes 25-årige søn Carl Emil, sprang ud ad et vindue på 4. sal, i en psykose påvirket af svampe. Denne oplevelse bearbejdede hun til dels gennem det smukke sorgværk Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage – Carls bog (2017), opbygget af korte prosastykker og digte. Det er både en personlig kærlighedsfortælling til sønnen og en beretning om, hvordan man kommer gennem sorgen og tilbage til livet.
Indenfor dramatik står Aidt bag fx Rundt på gulvet (1999) og også børnebogs-genren har hun kastet sig over med fx Zakarias (2005).
Ud over de allerede nævnte priser har forfatterinden også høstet blandt andet Beatrice-prisen i 2004, Søren Gyldendal Prisen i 2011 og Weekendavisens litteraturpris i 2017.
Hun er i dag gift med filmfotografen Eigil Bryld og har siden 2008 været bosat i Brooklyn, New York. Ud over de to sønner hun har med Martin Heurlin fik hun i 2003 sønnen Zakarias med Eigil Bryld.
Herfra skal lyde et stort tillykke til én af tidens mest markante kvindelige digtere, der genremæssigt har bidraget med digte, noveller, romaner, dramatik, sange, børnebøger, teaterstykker og filmmanuskripter og personligt litterært med moderne, splittede, tragiske og livsbekræftende historier.
(Kilder: forfatterweb.dk; wikipedia.org; denstoredanske.dk; litteratursiden.dk; gyldendal.dk; forfatterviden.dk)