Ugens forfatter-fødselar, uge 51: Sissel-Jo Gazan fylder 45

dekorativt foto
Sissel-Jo Gazan (1973 – )

Torsdag den 20. december fylder den danske forfatter og biolog Sissel-Jo Reid Gazan 45 år.
Sissel-Jo kom til verden i Aarhus som datter af folkeskolelærer, foredragsholder og forfatterinde Janne Hejgaard og journalist Paul Gazan.
Som femårig blev hendes forældre skilt, og Sissel-Jos mor tog hende med ud at sejle på Middelhavet sammen med ti andre aarhusianere – en tur, på et gammelt træskib, der varede i det meste af to år. Det var på denne færd, at Sissel-Jos kærlighed til at skrive blev grundlagt. Hun beskrev det, som hun så og oplevede, og disse beskrivelser blev sendt hjem til familie og venner i Danmark.

Som barn og ung boede Sissel-Jo flere forskellige steder i Danmark, og sidenhen i udlandet. Hun fortsatte med at beskrive det hun så, men de små breve og historier udviklede sig efterhånden til romaner.
I 1995 udgav hun debutromanen Når man kysser i august, der blev skrevet under et længere ophold i Lissabon. Et barn for sig (1997), der efterfulgte debuten blev hovedsageligt skabt på Filippinerne, hvor forfatterinden havde bosat sig, da hun havde forelsket sig i en guldgraver og romanen Vigtigt at vide om Ludmilla (2003) blev skrevet under et stipendium i Hamburg og et efterfølgende ophold i London.
dekorativt foto
Det er derfor heller ikke overraskende, at den store verden og rodløsheden er en af de primære drivkræfter i Gazans romaner, spædet op med en kredsen om det sære menneskeliv og menneskers møder med hinanden.
I 1996 mødte hun og blev gift med Martin. De fik sammen datteren Ea-Viola, men kort efter datterens fødsel ville Martin skilles og parret gik hver til sit. Gazan bearbejdede bruddet åbent i medierne, og i 2005 lavede hun et projekt sammen med fotograf Sif Meincke, hvor forfatterinden tog rundt i Danmark og talte med præster om kærlighed og skilsmisse, ud fra sin egen historie og erfaring.
Dette resulterede i interviewbogen Sig ja! – Hvad præster ved om kærlighed (2005). Projektet blev i 2008 desuden udviklet til DR2-programmet Kærlighedens bud.
Ved siden af forfatterskabet begyndte Gazan at studere på Københavns Universitet, og i 2004 blev hun uddannet som biolog med speciale i dinosaurer.
Det var med biologi-kriminalromanen Dinosaurens fjer (2008), at forfatterinden fik sit store gennembrud i Danmark såvel som i udlandet. Romanen vandt DR romanprisen og blev desuden kåret som Danskernes Yndlingskrimi 2000-2010. Svalens graf (2013) er en selvstændig fortsættelse til gennembrudsromanen.

Forfatterinden har desuden skrevet rejseguider til den tyske hovedstad Berlin, hvor hun i dag er bosat med sin mand Mark Jon Reid Gazan og deres tre børn. Disse er Min by Berlin (2009) og Vi elsker Berlin – en personlig guide (2015).
I 2017 udkom romanen Blækhat om 1980´ernes politiske miljøer, streetart og familiehemmeligheder. Hun har derudover skrevet klummer for Metro Express samt boganmeldelser.

Herfra skal lyde en stor tak til den eventyrlystne forfatterinde for bidraget og den videnskabelige tilgang til krimigenren.
(Kilder: forfatterweb.dk; wikipedia.org; gyldendal.dk; bibliografi.dk: litteratursiden.dk)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *