Månedens forfatterfødselsdag, september: Egholm fylder 60

dekorativt foto

Elsebeth Egholm (1960 – )

Torsdag den 17. september, er det 60 år siden, at den danske journalist og forfatterinde Elsebeth Egholm kom til verden i Nyborg.

Den lille Elsebeth voksede, fra 1969 og frem, op i Lisbjerg, nord for Aarhus, hvor hendes forældre drev et havecenter. Hun gik i skole på Lisbjergskolen til 7. klasse og derefter i 1. og 2. real på Nørre Boulevard Skole i Aarhus.

Hun blev samfundssproglig student fra Statsgymnasiet i Hasle og læste efterfølgende musikvidenskab ved Aarhus Universitet fra 1980-1981 og ved det Jyske Musikkonservatorium fra 1981-1985, hvor det især var klaverspillet, der var i fokus.

Den unge Elsebeth skiftede dog i 1985 retning, og blev i 1989 uddannet journalist fra Danmarks Journalist Højskole. Kort tid efter endt uddannelse fik hun job som bagsideredaktør ved Berlingske Tidende, der var avisen, hvor hun også havde aftjent sin praktikperiode.

Det var også i denne periode, at hun boede i Åbyhøj, som nabo til sin bogelskende mormor, der introducerede hende for alt fra Agatha Christie og Dorothy L. Sayers til Charles Dickens og Alexander Dumas.

I 1992 sagde Egholm sit job på Berlingske Tidende op og flyttede med sin mand, den britiske krimi- og thrillerforfatter Philip Nicholson, kendt under pseudonymet A. J. Quinnell, til den lille maltesiske ø Gozo i Middelhavet syd for Sicilien. Her ernærede hun sig som freelanceskribent, hvor hun blandt andet leverede noveller og klummer til diverse ugeblade. Her tilbragte Egholm og Nicholson halvdelen af året, mens den anden halvdel blev tilbragt hjemme i Kasted ved Aarhus. Efter ægtefællens død i 2005 flyttede Egholm permanent hjem til Kasted. Hun har skrevet om livet på Gozo i blandt andet novellesamlingen Mig og min ø (2000) og i krimien Scirocco (2000).

I 1998 dumpede et brev fra forlægger Lars Ringhof ind af brevsprækken, der, efter at have læst hendes klummer i Alt for Damerne, anmodede hende om at skrive noget til deres forlag. Det satte Egholm sig for, hvilket resulterede i samtidsromanen De frie kvinders klub (1999), der modtog Bogklubben 12 Bøgers læserpris.

dekorativt foto

Siden år 2000 har Egholm primært beskæftiget sig med at skrive fiktion.

Det blev efterhånden tydelig, at en krimibølge, med stærke kvindelige hovedpersoner var begyndt at rulle ind over USA og Europa og Egholm tog fat på, især inspireret af Liza Marklund, femi-krimi-genren. Hun påbegyndte krimiserien om den aarhusianske journalist og nysgerrige amatørdetektiv Dicte Svendsen, der skulle vise sig at blive en overordentlig stor succes. Serien indbefatter Skjulte fejl og mangler (2002), Selvrisiko (2004), Personskade (2005), Nærmeste pårørende (2006), Liv og legeme (2008), Vold og magt (2009) samt Dødvægt (2015).

To bøger, Tre hundes nat (2011) og De døde sjæles nat (2012), med Dicte Svendsens søn, Peter Boutrup som hovedperson, er der også blevet plads til, samt Eget ansvar (2013) og Kød og blod (2014), hvor både mor Dicte og søn Peter udfylder hovedrollerne.

Serien om Dicte Svendsen blev i 2012 filmatiseret til tv som Dicte, der blev vist på TV2 fra 2013 og frem til 2016, med Iben Hjejle i hovedrollen.

Siden hen er Rina-serien blevet præsenteret, med den ansigtsblinde læge, Katarina Svane-Dissing, der lever dobbeltlivet som den hemmelig kunstner og klatrer, Private Eye, der sammen med efterforsker Helge Stanek rydder mordere af vejen i Aarhus. I denne serie finder vi Jeg finder dig altid (2017) samt Frit fald (2019).

Blandt andre værker fra forfatterinden finder vi også romanerne Kysser dig (2001) og Opium (2001) samt manuskriptet til tv-serien Den som dræber (2011).

Egholm beskriver selv sin stil og sit forfatterskab som værende af den objektive journalists, der fremlægger historien så nuanceret som muligt og overlader konklusionen til læseren. Hun har gode kontakter ved politiet i Aarhus og på Retsmedicinsk Institut, der hjælper hende med at undgå de værste polititekniske fejl og hun tager gerne ud og besøger forskellige lokaliteter, der kan indgå i hendes romaner.

Egholm er blandt Danmarks mest læste forfattere, og hendes bøger er solgt til udgivelse i mange andre lande, heriblandt Norge, Sverige, England, Tyskland, Holland, Polen, Frankrig, Italien og Japan.

Privat bor hun i Risskov ved Aarhus med labradoren Django og kæresten Jürgen Klahn, der handler aktier, men også skriver krimier. Hun har dog også stadig tilknytning til det maltesiske, da hun tager til Gozo og arbejder, når skriverierne skal intensiveres. Ud over romanerne ernærer hun sig desuden som klummeskribent og foredragsholder.

Elsebeth Egholm har modtaget flere æresbevisninger for sit forfatterskab, heriblandt prisen som Årets Østjyske Æreshåndværker i 2015 og for den første Rina-bog, Jeg finder dig altid (2017), blev hun i 2017 tildelt Harald Mogensen-prisen for Årets bedste danske krimi.

Herfra skal lyde et stort tillykke til den danske forfatterinde og en stor tak for hendes bidrag til den danske krimi-litteratur.

Kilder: Elsebethegholm.dk; wikipedia.org; politikensforlag.dk; forfatterweb.dk; bog-ide.dk; litteratursiden.dk; arnoldbusck.dk; denstoredanske.lex.dk; imdb.com; bibliografi.dk

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *