Ugens forfatter-fødselar, uge 11: Avantgardisten Albee

dekorativt foto

Edward Franklin Albee (1928-2016)

Tirsdag den 12. marts er det 91 år siden, at den amerikanske dramatiker Edward Franklin Albee kom til verden i USA.

Der er dog modstridende kilder i forhold til fødestedet, der enten er staten Virginia eller Washington D.C. Men under alle omstændigheder blev den lille Edward to uger efter sin fødsel adopteret af et rigt par fra Westchester County i New York.

Adoptivfaderen, Reed A. Albee, var indehaver af et par teatre, hvorfor den unge Edward hurtigt fik kendskab og fattede interesse for denne verden. Han skrev sit første teaterstykke som 12-årig.

Efter endt skolegang og studier ved forskellige universiteter, samt et smut forbi et militærakademi, forsøgte Albee sig i første omgang som lyriker og romanforfatter, dog uden den store succes.

Fra 1959 begyndte han i stedet at skrive teaterstykker. Hans debut var én-akteren Zoo Story (1959), der var inspireret af det absurde teater og blev uropført i Berlin.

Albee fik hurtigt en position blandt amerikansk teaters avantgarde og hans største succes må betragtes som Broadway-produktionen Hvem er bange for Virginia Woolf? (1962), der med satire og humor blotlægger et illusionsbåret ægteskab. Skuespillet blev filmatiseret i 1966 med Elizabeth Taylor og Richard Burton som hovedrolleindehavere.
Blandt Albees andre kendte værker finder vi The sandbox (1960), The death of Bessie Smith (1960), A play about the baby (1998) og The Goat, or who is Sylvia? (2000).

Forfatteren hører primært til i den amerikanske realistiske tradition, som lægger vægten på den psykologiske sandfærdighed i personskildringer og den sociale samvittighed. Hans fascination af sprog og kommunikation præger samtlige af hans stykker, og han tematiserer desuden ofte over tabet af fællesskabet og borgerskabets åndelige forfald.

Derudover har Albee vundet Pulitzerprisen for både En hårfin balance (1966) i 1967, Seascape (1975) i 1975 og Tre høje kvinder (1992) i 1994.

Edward Franklin Albee døde den 16. september 2016, 88 år gammel af sukkersyge, i Montauk, New York.

Herfra skal lyde en stor tak til Edward Albee for hans bidrag til verdens litteratur og scener.

(Kilder: Udenlandske forfattere – kendte klassiske og moderne (Rosinante, 2000, s. 12); wikipedia.org; edwardalbeesociety.org

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *