Ugens forfatter-fødselar, uge 14: Kundera runder 90 år

dekorativt foto

Milan Kundera (1929 – )

Mandag den 1. april fylder den tjekkiske forfatter Milan Kundera 90 år.

Den lille Milan kom til verden i den tjekkiske by Brno, hvor faderen fungerede som pianist og professor ved musikakademiet.

Den unge Kundera blev uddannet ved det filosofiske fakultet i Prag samt ved instituttet for filmvidenskab.

Hans litterære debut i 1953 bestod i digtsamlingen Mennesket, en bred have.

I 1962 nåede navnet Kundera til udlandet med skuespillet Ejerne af nøglerne, og i 1967 udkom den tragikomiske novelle En spøg, der med dens analyse af stalinismens demoraliserende virkninger, vakte sensation i både Tjekkoslovakiet og i udlandet. Samme år blev han gift med Vera Hrabánková.

Kundera var sammen med flere andre forfatterkolleger, heriblandt Václav Havel, involveret i Foråret i Prag i 1968, den korte reformperiode, der blev knust af de sovjetiske styrker. På grund af hans kritik af Sovjetunionen blev Kundera blacklistet, og hans værker blev forbudt af regimet.

I 1975 flyttede Kundera derfor til Frankrig i eksil og arbejde her som gæsteprofessor i Rennes. I 1978 skrev han romanen Om latter og glemsel, der beskrev forskellige tjekkiske menneskers modstand mod sovjetregimet. Værket blev kritiseret voldsomt fra officiel side, og Kundera blev i 1980 frataget sit sovjetiske statsborgerskab. I 1981 fik han fransk statsborgerskab og har siden da været bosat i Paris, hvor han har fungeret som professor ved Ècole des Hautes Ètudes.

I 1983 fik forfatteren sit store internationale gennembrud med romanen Tilværelsens uendelige lethed, der blev filmatiseret i 1988 af Philip Kaufman.

Karakteristisk for Kunderas forfatterskab er især emnet erotik og seksualitet, både som en protest mod den ortodokse kommunismes strenge og repressive moralkodeks og som en mulighed for at spejle alle slags menneskelige forhold. Dette kan blandt andet ses i romanerne Afskedsvalsen (1973) og Livet er et andet sted (1974). Også stilistiske greb som humor og ironi er dominerende i forfatterskabet.

Blandt andre værker fra Kunderas pen finder vi Romankunsten (1986), Udødeligheden (1990), De forrådte testamenter (1993), Langsomheden (1995), Identiteten (1998) og Uvidenheden (2001). I 2015, efter en 14 år lang pause, udkom romanen Det ubetydeliges fest.

Herfra skal lyde et stort tillykke og tak til den store tjekkisk-franske forfatter på hans runde dag.

Kilder: Udenlandske forfattere – kendte klassiske og moderne (Rosinante, 2000, s. 251f); gyldendal.dk; wikipedia.org; bibliografi.dk

2 Comments

 1. Har i bogen med Milan Kundera
  Tilværelsens ulidelige lethed og hvis hvad er prisen

  1. Kære Ejner
   Beklager det sene svar.
   Det har vi desværre ikke i øjeblikket – men jeg vil gerne skrive dig på min efterlysningsliste, hvis det kunne have interesse?
   Mvh. Pernille

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *