Ugens forfatter-fødselar, uge 20: Chris Cleave fylder 45

Dekorativt foto
Chris Cleave (1973 – )
Mandag d. 14. maj fylder den engelske forfatter Chris Cleave 45 år.
Chris Cleave blev født i London men voksede bl.a. op i Cameroun, hvor hans far, der var biokemiker, arbejdede for et Guinness bryggeri. Senere flyttede familien dog tilbage til England.
Cleave skulle, ligesom sin far, læse kemi, og blev optaget på studiet på Balliol College i Oxford, men vidste, efter at have læst Primo Levis The Periodic Table (1975), at han i stedet skulle være forfatter. Han startede dog med at skifte studie til psykologi, og dette studieskift kan da også tydeligt ses i  forfatterskabet, hvor karaktererne oftest fremstilles som menneskelige konglomerater af både godt og ondt.
Efter universitetet fik han arbejde på en mindre London-avis og arbejdede siden også som bartender, matros og navigationslærer.
Han debuterede i 2005 med romanen Incendiary, der blev skrevet på kun seks uger. Romanen handler om et terrorangreb på et stadion i London, og den udkom d. 7. juli, samme dag, som de virkelige terrorangreb i Londons undergrund fandt sted. Dette medførte en masse postyr omkring udgivelsen og betød blandt andet, at debutromanen blev fjernet fra hylderne hos flere boghandlere.
Året efter blev forfatteren dog tildelt den prestigefulde litteraturpris Somerset Maugham Award for romanen og i 2008 blev romanen filmatiseret med Michelle Williams og Ewan McGregor i hovedrollerne.
Dekorativt foto
I 2008 udkom også Cleaves anden roman, Den anden hånd / The other hand, blandt andet inspireret af hans egen opvækst i Afrika og samtaler med asylansøgere fra det lokale asylcenter.
Chris Cleaves tredje roman er Guld (2012) og den fjerde seneste udgivelse fra forfatterens hånd er Everyone brave is forgiven (2016).
Forfatteren er i dag bosat i London med sin franske kone og deres tre børn.
Sideløbende med forfatterskabet er Cleave fast klummeskribent for The Guardian og er ansat på avisens familiesektion. Derudover arbejder han også som journalist uden for The Guardian, blandt andet inden for litteraturområdet.
Et stort tillykke skal herfra lyde til forfatteren.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *