Ugens forfatter-fødselar, uge 23: Drabble fylder 80

Margaret Drabble (1939- )

Onsdag den 5. juni fylder den engelske forfatter Margaret Drabble 80 år.

Margaret Drabble blev født i Sheffield, Yorkshire af forældrene Kathleen Marie Bloor og John F. Drabble, der henholdsvis fungerede som lærer og som dommer og forfatter. Hun voksede op i et kulturelt præget miljø som den næstældste datter ud af en børneflok på tre piger og en dreng.

Efter endt skolegang på en Quaker kostskole i York, hvor hendes mor var ansat, fik den unge Margaret et stipendium til Newnham College i Cambridge, hvor hun studerede engelsk litteratur.

I 1960 blev Drabble gift med skuespilleren Clive Swift med hvem hun fik børnene Joe, Adam og Rebecca. Ægteskabet endte dog med en skilsmisse i 1975, og i 1982 blev hun gift med forfatteren Sir Michael Hilroyd med hvem hun bor i henholdsvis London og Somerset.

Drabble debuterede i 1963 med romanen A summer bird cage og siden er blandt andet fulgt romanerne Vandfaldet (1969), Riger af guld (1975), Istid (1977), Mellemgrunden (1980), Den strålende vej (1987), Heksen fra Exmoor (1997), Stækkede vinger (2001), De syv søstre (2002) og Den forgyldte baby (2013).

Et gennemgående tema i Drabbles romaner er en sammenhæng mellem samtidens engelske samfund og dets individuelle medlemmer. Hendes karakterer, hvoraf hovedpersonerne som regel er kvinder, reflekterer den politiske og økonomiske situation og begrænsningerne af det konservative miljø, med det formål at gøre læserne opmærksom på de mørke pletter i det formodede velhavende England.

Hendes romaner trækker desuden ofte på forfatterindens personlige erfaringer og kredser ofte om spørgsmål vedrørende skæbnen, fri vilje, lighed og social retfærdighed.

Foruden romaner har Drabble også skrevet flere filmmanuskripter, skuespil, faglitteratur, litteraturkritik, biografier, noveller samt fungeret som redaktør på The Oxford companion to English litterature i 1984 og 1998.

Én af Margret Drabbles søstre er Antonia Susan Byatt, der også har valgt forfattervejen. Forholdet mellem de to søstre har dog til tider været anstrengt grundet det selvbiografiske element, som de begge til tider benytter sig af i deres værker.

Margret Drabble har i årenes løb modtaget flere ærestitler og priser for hendes arbejde.

Herfra skal lyde et stort tillykke til forfatterinden på hendes runde dag og en stor tak for hendes flotte romaner.

Kilder: Udenlandske forfattere – kendte klassiske og moderne (Rosinante, 2000, s. 125f); wikipedia.org; saxo.com; bibliografi.dk

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *