Ugens forfatter-fødselar, uge 27: 150 år med Söderberg

Hjalmar Söderberg (1869-1941)

Tirsdag den 2. juli er det 150 år siden, at den svenske forfatter Hjalmar Emil Fredrik Söderberg kom til verden i Stockholm, Sverige.

Den lille Hjalmar blev født ind i det bedre svenske borgerskab og blev fra 1897 fast medarbejder ved Svenska Dagbladet og her kendt som kulturjournalist.

Han debuterede som forfatter i 1895 med den impressionistiske Stockholms-roman Förvillelser (1895), der knyttede sig til tidens sædelighedsdebat, men selv vakte en del påstyr, da den, fra visse kanter, blev anset for usædelig.
De filosofiske noveller Historietter (1898), der er en slags prosadigte, skildrende Stockholmsmiljøer, var med til at slå Söderbergs navn fast blandt tidens forfattere.

I sit virke som forfatter beskæftigede Söderberg sig med alt fra digte, noveller, romaner og dramatik såvel som kritiske kommentarer om samtiden, og han skrev desuden flere religionshistoriske værker. Derudover er han blevet beskrevet som en stor Stockholms-skildrer.

Som så mange andre af hans samtidige kolleger blev også Söderberg påvirket af Dreyfusaffæren i Frankrig og slog over i en illusionsløs kritisk realisme, hvilket blandt andet kan ses i den selvbiografiske udviklingsroman Martin Bircks ungdom (1901), og angreb de borgerlige konventioner i romaner så som Doktor Glas (1905), der er blevet filmatiseret flere gange, Hjertets uro (1909) og Den alvorlige leg (1912).
Dramaet Gertrud (1906) om kærlighedens umulige vilkår, dannede i 1964 grundlag for Carl Th. Dreyers sidste film med samme titel.

I 1899 blev forfatteren gift med Märta Söderberg. Ægteskabet fik dog en ende i 1917, hvor han i stedet giftede sig med Emilie Voss og permanent bosatte sig i København.
Sammen fik parret datteren Betty Søderberg, der senere blev skuespillerinde og giftede sig med kritikeren Hakon Stangerup. Hjalmar Söderberg er derfor også morfar til de danske forfattere Henrik og Helle Stangerup.

Fra 1920´erne kastede forfatteren sig over kristendommens historiske baggrund og angreb utrætteligt kirkens hykleri og alle dens former for irrationalisme og verdensforagt. Denne kritik kommer blandt andet til udtryk i Jesus Barabbas (1928) og Den forvandlede Messias (1932).

Også hans tidlige kritik af den spirende nazisme og antisemitisme har været betydningsfuld, hvilket fx kan ses udtrykt i Tidens usle magter – aforismer og essays (1992).
Hjalmar Söderberg døde den 14. oktober 1941, 72 år gammel, i København. Han er begravet på Vestre Kirkegård i den danske hovedstad.

Herfra skal lyde en stor tak til den svenske forfatter, hvis forfatterskab af mange bliver anset som ét af de vigtigste i 1900-tallets Sverige.

Kilder: Udenlandske forfattere – kendte klassiske og moderne (Rosinante, 2000, s. 422f); wikipedia.org; denstoredanske.dk; bibliografi.dk

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *