Ugens forfatter-fødselar – uge 33: Stieg Larsson – posthum berømmelse

Stieg Larsson (1954 – 2004)

Tirsdag d. 15. august kunne den svenske journalist og forfatter Karl-Stig Erland Larsson være fyldt 63 år.

Karl-Stig blev født i den svenske by Skellefteå i 1954, boede i Umeå fra han var ca. 9 – 21 år gammel, og lagde allerede i gymnasietiden stenene til sin fremtidige journalistkarriere.

I 1972 mødte han den arkitektstuderende Eva Gabrielsson, der blev hans livsledsager. Han aftjente sin værnepligt og rejste efterfølgende til borgerkrigen i Etiopien, hvor han hjalp til med at uddanne guerillasoldater. Han valgte dog at flytte tilbage til hjemlandet, og bosatte sig i 1977 i Stockholm. Her fik han job på Tidningarnas Telegrambyråd (TT), hvor han blev i 20 år.

Som journalist havde Larsson speciale i højreekstremistiske og antidemokratiske bevægelser og var en af Sveriges mest fremmeste eksperter indenfor området. I en større mængde artikler og et par bøger (bl.a. Extremhögern, 2011) afdækkede han svensk nynazisme, og han var foredragsholder og initiativtager til kampagner mod racistisk vold. Det er da bl.a. også indenfor det journalistiske virke, at stoffet til hans succesfulde, om end alt for korte, krimiforfatterkarriere skal findes. 

Stieg Larsson havde et dybt samfundsengagement, der bl.a. gav sig til udtryk i, at han i 1995 grundlagde Expo, en privat forskningsinstitution, der arbejdede for beskyttelsen af demokrati og ytringsfrihed mod racistiske og totalitære bevægelser. Denne forskningsinstitution havde et tidsskrift, ”Expo” tilknyttet, som Larsson frem til sin død var chefredaktør for. 

Forfatteren debuterede med et brag i 2005, med sin Millennium-trilogis første bog, Mænd der hader kvinder. Han havde indleveret tre store romaner til forlaget Nordstedts med en besked om, at der var planlagt i alt 10. Disse bøger skulle fungere som en slags pensionsopsparing.

Krimierne, der er centreret omkring makkerparret journalisten Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander har slået alle rekorder for oversat fiktion i Danmark og har vundet adskillige priser. De to andre bøger i Millenium-trilogien er Pigen der legede med ilden (2006) og Luftkastellet der blev sprængt (2007). Alle tre bøger blev for første gang filmatiseret i 2009.

Forfatteren nåede dog aldrig selv at opleve, at hans romaner blev udgivet, da han i 2004 døde, kun 50 år gammel, af en blodprop kort tid inden den første bog udkom.

Den sidste udgivelse fra Stieg Larsons og forfatteren David Lagercrantz´ hånd er 4. bog og fritstående fortsættelse af Millenium-serien (der efter forfatterens død lå som kladde) med titlen Det der ikke slår os ihjel (2015). 

Der har været en del polemik omkring arven efter Stieg Larsson. Han og samleveren Eva Gabrielsson var ikke gift, og derfor tilfaldt finansielle tilgodehavender fra litterær virksomhed forfatterens far og bror. Fire år efter Larssons død blev det afsløret, at der fandtes et testamente, hvor forfatteren kort efter sin udrejse til Afrika, testamenterede sine penge til Kommunistisk Arbejderforbund i Umeå, men da dette testamente ikke var bevidnet, var det ikke juridisk bindende.

Et posthumt tillykke og tak til en af nutidens største krimiforfattere herfra.

(Kilder: forfatterweb.dk; wikipedia.dk; modtryk.dk; denstoredanske.dk)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *