Henrik Stangerup (1937 – 1998).
Fredag d. 1. september er det 80 år siden, at den danske forfatter, journalist og filminstruktør Henrik Stangerup kom til verden på Frederiksberg.
Henrik Stangerup var søn af professor Hakon Stangerup og skuespillerinde Betty Söderberg, bror til forfatterinden Helle Stangerup og halvfætter til forfatteren Klaus Rifbjerg.
Efter studentereksamen i 1956 fortsatte Stangerup på teologistudiet på Københavns Universitet. Han blev i 1967 gift med skuespillerinden Lotte Tarp, og fik sønnen Jacob Stangerup, men ægteskabet varede dog kun et lille årti. I 1982 blev forfatteren gift med kunstmaleren Susanne Krage. Begge hans koner havde dog svært ved at være ene kvinde i forfatterens erotiske eventyr.
Henrik Stangerup debuterede i 1958 med Lille Håbs rejse: 3 fabler, men hans gennembrud kom først i 1969 med Slangen i brystet. Som novelleforfatter debuterede han i 1961 med Grønt og sort.
I løbet af 1970´erne begyndte Stangerup at skrive mere samtidskritisk, hvilket bl.a. kan ses i hans Løgn over løgn (1971). Han giver igennem sit forfatterskab gentagne gange udtryk for sin foragt for bl.a. samtidens venstrefløj, puritanismen og rødstrømpebevægelsen.
Stangerup har ud over romanerne og novellerne også taget livtag med den mere eksistentialistiske genre som i fx. Manden der ville være skyldig (1973) og mere selvbiografiske værker, som fx romanen Fjenden i forkøbet (1978).
Forfatterens hovedværk og internationale gennembrud var trilogien af de historiske romaner Vejen til Lagoa Santa (1981), Det er svært at dø i Dieppe (1985) og Broder Jacob (1991). Trilogien er inspireret af Søren Kierkegaards tanker om det æstetiske, det etiske og det religiøse menneske.
Forfatteren har desuden et omfattende essayistisk forfatterskab bag sig, der bl.a. er samlet i I flugtens tegn (1993).
Stangerup har flere gange rejst til Brasilien og har desuden gennem sit liv opholdt sig en del i Paris, bl.a. som kulturjournalist for Ekstrabladet, hvilket hans litterære produktion da også bærer præg af.
Han har igennem sit forfatterskab modtaget et væld af priser, og Stangerups gode ven Ole Roos instruerede portrætfilmen At skrive eller dø (2006) om forfatteren.
Henrik Stangerup døde i juli 1998 efter flere års alkoholmisbrug og kræftsyge.
Herfra ønsker vi Henrik Stangerup et hinsides tillykke med de 80 år og takker ham for den litteratur, han valgte at efterlade sig i denne verden.
(Kilder: forfatterweb.dk; wikipedia.dk; denstoredanske.dk; bibliografi.dk; gravsted.dk)