Ugens forfatter-fødselar- uge 36: Dronning af krimien

Liza Marklund (1962)

Lørdag d. 9. september fylder den svenske forfatterinde Liza Marklund 55 år.

Eva Elisabeth Marklund kom til verden i det svenske Pålmark lige under den arktiske cirkel. Efter endt skolegang drog hun ud i verden og arbejdede bl.a. i Mellemøsten, Latinamerika, Los Angeles og London. 

Hun er uddannet journalist og arbejdede i 15 år fuld tid i dette hverv, med områder som politik, økonomi og kriminalitet ved nogle af Skandinaviens største aviser. I de sidste år af sin fuldtids-journalistkarriere arbejdede hun bl.a. som chefredaktør på Morning Daily.

Liza Marklund debuterede i 1998 med Sprängeren (da. Nedtælling, 2000), der også introducerede hendes mest kendte hovedperson, journalisten Annika Bengtzon, der tydeligt er inspireret af hende selv.

Efter debuten fortsatte Marklund med at udbygge krimiserien med Annika Bengtzon som omdrejningspunkt. Det blev her til i alt elleve bøger (danske udgivelsesår og titler): Hedebølge (2000), Paradiset (2001), Primetime (2002), Røde Ulv (2003), Nobels Testamente(2006), Livstid (2007), En plads i solen (2008), Sort hvid (2011) og Noras bog (2013). Serien blev afsluttet i 2015 med Jernblod. Ud over de elleve bøger i serien, har Marklund skrevet ”jule-krimien”, Brændetyven (2009) om Annika Bengtzon.

Liza Marklund er en af de bedst sælgende krimiforfattere og hører uden tvivl til i toppen, når det kommer til genren femi-krimi. Hun formår fortællermæssigt at balancere hverdagsagtige problemer med højspændte plots i sine krimier. 

Ud over krimierne om Annika Bengtzon har Marklund bl.a. også skrevet Forelskede sig til et mareridt (2001), Asyl (2004), Der findes et særligt helvede for kvinder som ikke hjælper hinanden og Postkortmorderne (2010), skrevet sammen med James Patterson, 

Selv om Marklund kan leve af sit forfatterskab har hun dog ikke fuldstændig sluppet journalistikken og har ved siden af sit forfatterskab en fast klumme i den svenske ”Expressen” og den norske ”Verdens Gang”, hvor hun behandler emner som demokrati, krig, terrorisme og politik. Hun stiftede desuden i 2000, sammen med bl.a. Jan Guillou, ét af Sveriges mest succesfulde forlag, Piratförlaget. 

Hun har i løbet af sit forfatterskab vundet en stor mængde priser og flere af hendes bøger er desuden blevet filmatiseret.

Forfatterinden lever i dag henholdsvis i Stockholm og i Sydspanien. Hun er gift med Mikael Aspeborg, med hvem hun har to døtre og en søn.

 (Kilder: forfatterweb.dk; wikipedia.dk; saxo.com; lizamarklund.blogspot.dk)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *