Ugens forfatter-fødselar, uge 39: Han opfandt den moderne roman

Fredag d. 29. september er det 470 år siden, at den spanske forfatter Miguel de Cervantes Saavedra i 1547 kom til verden i Alcalá de Henares nær Madrid. 

Der findes ikke forfærdelig mange oplysninger om Miguels opvækst, men han var efter sigende søn af en noget forgældet bartskær, det fjerde ud af syv børn, fik skolegang hos jesuitter-munke og studerede teologi ved universiteterne i Salamanca og Madrid.

Som 22-årig tog Cervantes til Italien, muligvis efter at have såret en anden mand i en duel og derfor på flugt fra det spanske retsvæsen. Her stiftede han bekendtskab med den italienske renæssancekultur. Da osmannerne i 1570 indtog Cypern, lod han sig, som en del af korstogene mod tyrkerne, indrullere i den spansk-venetianske flåde og han udmærkede sig her som soldat i bl.a. søslaget ved Lepanto. I dette slag blev han hårdt såret med to skudsår i brystet og et i sin venstre arm, som han herefter mistede brugen af.

Han fortsatte dog i flåden indtil 1575, hvor han vendte tilbage mod Spanien. Skibet, der skulle føre ham tilbage til hjemlandet blev imidlertid kapret af mauriske pirater og Cervantes tilbragte de efterfølgende fem år som krigsfange i Algier, indtil hans familie, med hjælp fra Treenighedsordenen, fik mulighed for at frikøbe ham. 

Tilbage i Spanien ernærede Miguel de Cervantes sig bl.a. som proviantør og skatteopkræver og endte i denne periode desuden flere gange i fængsel, delvis uforskyldt. Cervantes indledte også sin litterære karriere og debuterede i 1585 med La Galatea

Cervantes levede i forholdsvis fattige kår, men lykken vendte en smule i 1605, hvor første bind af hans nok bedst kendte værk, den moderne psykologiske roman, Den sindrige Herremands Don Quixote af Mancha Levnet og Bedrifter, blev udgivet. Herefter, i en alder af 58 år, havde han midlerne, om end ikke mange, til at gøre forfattergerningen til sin levevej. Anden del af Don Quixote blev udgivet i 1615.

I 1583 giftede forfatteren sig med den 18 år yngre Catalina de Salazar y Palacios, der var datter af en velhavende landmand. Ægteskabet var barnløst og efter en affære med en skuespillerinde, hvilket resulterede i en datter, lod han sig sidst i 1580´erne skille fra sin kone.

Ud over allerede nævnte værker står Cervantes bl.a. også bag værkerne Lærerige Fortællinger (1780-81), Parnasset på rejse (1614) og den posthumt udgivne Persilens og Segismundas strabadser (1617), som forfatteren selv betragtede som sit bedste værk.

Forfatteren betragtes af langt de fleste som de moderne romans fader og trods en kronisk leversygdom skrev han det næste årti talrige værker inden for forskellige genrer og stilarter som fx romaner, skuespil og digte.

Miguel de Cervantes Saavedra døde som en fattig mand i april 1616 i Madrid, 69 år gammel.

(Kilder: “Udenlandske forfattere – kendte klassiske og moderne” (Rosinante, 2000, s. 88f); forfatterweb.dk; wikipedia.dk; denstoredanske.dk)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *