Graham Greene (1904-1991).
Mandag d. 2. oktober er det 113 år siden, at den engelske forfatter Henry Graham Greene kom til verden.
Graham Greene voksede op i byen Berkhamsted i Storbritannien. Han fik i 1925 en bachelorgrad i historie og året efter konverterede han til katolicismen. Dette har medført, at han sidenhen er blevet beskyldt for at være en katolsk forfatter, hvilket han dog selv har afvist.
Samme år, i 1926, begyndte han at arbejde som journalist ved avisen The Times og senere, fra 1935-41 fungerede han som filmanmelder på The Spectator.
Greene debuterede i 1929 med Manden i tågen (senere med titlen En Kryster).
Han fik dog først sit egentlige gennembrud i 1932 med Mennesker i toget (senere med titlen Istanbul-ekspressen), der blev filmatiseret med stor succes. Også bl.a. romanerne Vor mand i Havana (1958) og Den tredje mand og øjenvidnet (1949), er blevet filmatiseret og har bidraget til forfatterens popularitet.
Under 2. Verdenskrig var Greene hemmelig agent i Afrika, og han rejste både før og efter til brændpunkter rundt omkring i verden. Efter krigen havde forfatteren ledende stillinger ved forskellige forlag.
Blandt andre kendte værker fra forfatterens pen, kan nævnes Magten og æren (1940) og Enden på legen (1951), der begge kredser om religiøse spørgsmål, Maskespillet (1966) og spionromanen Den menneskelige faktor (1978).
Greene havde venner som Fidel Castro, Ho Chi Minh og Salvador Allende og hans venstreorienterede sympati kan da også fornemmes i flere af hans bøger.
Forfatteren skrev omkring 30 romaner i alt, men også digte, filmmanuskripter, litterære essays, rejsebøger, skuespil, biografier og noveller kastede han sig over. Han er blandt de engelske forfattere i det 20. årh., hvis bøger har fået den største anerkendelse og udbredelse, såvel i England som resten af verden.
Graham Greene døde i april 1991 i Antibes Frankrig, hvor han havde boet siden 1960, 87 år gammel, af leukæmi.
(Kilder: “Udenlandske forfattere – kendte klassiske og moderne” (Rosinante, 2000, s. 186f); forfatterweb.dk;wikipedia.dk; denstoredanske.dk)