Ugens forfatter-fødselar, uge 47: Den store DeLillo

Don DeLillo (1936 – )

Mandag d. 20. november fylder den amerikanske forfatter Don DeLillo 81 år.

Donald Richard DeLillo kom til verden i et italiensk arbejderkvarter i bydelen Bronx i New York, USA.

DeLillos forældre var emigreret fra Italien, faderen som 9-årig og havde arbejdet sig op fra bunden til en stilling som revisor ved Manhattan Life Insurance. DeLillo voksede op med boldspil på gaden, og litteratur var så absolut ikke en af hans interesser i skolen. Han fik dog øjnene op for forfattere som Hemingway, Joyce, Melville og Faulkner, da han i et sommerjob som parkeringsvagt inden college skulle have tiden til at gå.

DeLillo tog en bachelor i kunst og kommunikation fra Fordham University i 1958 og fik efter college et job på et reklamebureau, da han ikke kunne få arbejde inden for forlagsbranchen. 

Forfatteren debuterede i 1960 med novellen The River Jordan i tidsskriftet Epoch og udgav sin første roman, Americana, der havde været undervejs i fem år, i 1971. I de følgende år udkom romanerne i en lind strøm fra forfatterens hånd, dog uden at vække en større interesse.

Den næste fase i DeLillos forfatterskab kom i 1979, da han modtog legatet The Guggenheim Fellowship, der tillod ham at rejse til Europa, Mellemøsten og Indien i tre år, hvilket gav forfatterskabet et nyt perspektiv. Han lærte her at observere og lytte på en ny måde, og tilbage i USA benyttede han dette nye tillærte perspektiv på det amerikanske samfund i start 80´erne.

Han brød endelig igennem til læsere og kritikere med Hvid Støj i 1985, der bl.a. omhandlede den lurende teknologiske katastrofe efterfulgt af Vægten (1988) om drabet på præsident Kennedy. Det blev dog hovedværket Underverden (1997), der fastslog DeLillos position blandt amerikanske forfattere og indbragte ham et væld af priser.

Forfatteren står også bag romanerne Mao II (1991), Kropskunstneren (2001), Kosmopolis (2003), Den faldende mand (2007), Omegapunktet (2010) og Englen Esmeralda: ni fortællinger (2012). Derudover har han skrevet noveller, dramatik som fx The Engineer of Moonlight (1979) og Love-Lies-Bleeding (2006) samt filmmanuskripter og essays.

Forfatteren er gift med Barbara Bennett, med hvem han lever et tilbagetrukket liv og forsøger at undgå opmærksomhed.

DeLillo er en af de mest anerkendte nulevende amerikanske forfattere og bliver anset som en hovedfigur inden for den postmoderne litteratur. Han har afdækket den amerikanske nationalidentitet i over 50 år gennem kold krig, konsumerisme og terrorisme, og han har i løbet af sit forfatterskab vundet en del priser for hans arbejde.

 (Kilder: Udenlandske forfattere – kendte klassiske og moderne (Rosinante, 2000, s. 114f); forfatterweb.dk; wikipedia.dk; denstoredanske.dk)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *