Ugens forfatter-fødselar, uge 8: Fielding fylder rundt

 

Helen Fielding (1958 – )

Mandag d. 19. februar fylder den britiske forfatterinde Helen Fielding 60 år.

Helen blev født i byen Morley, West Yorkshire i Storbritannien som barn nummer to ud af fire.

Hun blev i 1979 uddannet i engelsk fra Oxford University og fik efterfølgende ansættelse ved BBC. Her arbejdede hun de næste ti år med bl.a. en række dokumentarprogrammer fra Afrika, nyhedsudsendelser og programmer for børn.

I 1989 droppede Fielding tv-verdenen og arbejdede fra 1990-1999 som freelancejournalist og klummeskribent for en række nationale aviser som fx The Sunday Times, The Independent og The Telegraph.

Helen Fielding debuterede i 1994 med En stjernesag, der handler om en kvindelig journalists oplevelser i Afrika.
Debuten blev vel modtaget og forfatterinden fik i 1995 en ugentlig klumme i den britiske avis The Independent – og det var netop denne klumme, skrevet som den fiktive singlekvinde Bridget Jones´ dagbog, der skulle udvikle sig til forfatterindens største succes. Fieldings redaktør opfordrede hende til at skrive en roman om Bridget, og denne roman, Bridget Jones´ dagbog, udkom i 1996, og lagde samtidig grunden til en ny genre inden for litteraturen, den såkaldte ”chick lit”.
Hun vandt i 1998 prisen Book of the Year ved British Book Awards for Bridget Jones´ dagbog.

Efterfølgende udkom Bridget Jones – På randen af fornuft (1999) og de to romaner er blevet filmatiseret i henholdsvis 2001 og 2004 med stjerneskuespillerne Renée Zellweger, Hugh Grant og Colin Firth i hovedrollerne.

Forfatterinden tog en pause, men vendte i 2003 tilbage til den litterære scene, denne gang med parodien på en spionroman, Olivia Joules´ hyperaktive fantasi, som dog langt fra var nogen succes.

I 2005 genoptog Fielding en ny serie klummer om Bridget i The Independent og i 2013 udkom Bridget Jones – Vild med ham. En tredje filmatisering er det da også blevet til, denne fra 2016, Bridget Jones´ Baby, er dog ikke baseret på et litterært forlæg fra Fielding.

Ud over arbejdet med Bridget Jones har forfatterinden skrevet filmmanuskripter.

Fielding flyttede i 1999 til Los Angeles for at være sammen med kæresten Kevin Curran, der var medforfatter til kulttegneserien The Simpsons. De fik sammen to børn, inden Curran døde af kræft i 2016 i en alder af 59 år.

Herfra skal lyder et stort tillykke til Helen Fielding, der gav os chick lit-genren – og tusind tak for den finurlige og underholdende tilføjelse til litteraturen.

(Kilder: forfatterweb.dk; wikipedia.org; bibliografi.dk)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *