Ugens forfatter-fødselsdag, uge 14: Jens Peter Jacobsen (1847)

Uge 14 - I.P. Jacobsen-edit

På fredag, d. 7. april, er det 170 år siden, at den danske forfatter J. P. Jacobsen (I. P. Jacobsen), kom til verden i Thisted. Han døde den 30. april 1885 i sin fødeby af tuberkulose (38 år gammel).

J. P. Jacobsen er en af hovedskikkelserne i det moderne gennembrud i 1800-tallet, og han er den dag i dag stadig relevant i forhold til dansk kultur- og litteraturhistorie såvel som indenfor international litteratur og musik.

Hans forfatterskab førte kun til to romaner, hvoraf den ene er Fru Marie Grubbe (1876), der af mange betragtes som dansk naturalismes hovedværk. Hovedpersonen, den historiske adelsdame Marie Grubbe, kan desuden også ses afspejlet i værker af bl.a. Holberg, H. C. Andersen og Blicher, hvilket vidner om J. P. Jacobsens litterære betydning.

Det andet af J. P. Jacobsens hovedværker er Niels Lyhne (1880), mens en god nøgle til hans forfatterskab kan hentes i forfatterdebuten, novellen Mogens (1872).

J. P. Jacobsen læste naturvidenskabelige studier ved Københavns Universitet og fik i 1873 en guldmedalje for en afhandling om ferskvandsalger. Forfatteren var stor tilhænger af Darwins teorier om arternes overlevelse, som han skrev artikler om, og han  oversatte bl.a. On the Origin of Species til dansk. Hans begejstring for darwinismen medførte, at forfatteren opgav kristendommen, hvilket bl.a. tydeligt kan ses udtrykt i romanen Niels Lyhne.

(Kilder: forfatterweb.dk; litteratursiden.dk; wikipedia.dk; denstoredanske.dk)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *