Ugens forfatter-fødselsdag: Uge 23 – Morten Sabroe fylder rundt

Morten Sabroe (1947)

Mandag d. 5. juni fylder den danske journalist og forfatter Morten Sabroe 70 år.

Morten Sabroe blev født i Gentofte af moderen Ingrid (Larsen) Sabroe, vinder af danmarksmesterskabet i tårnspring, og faderen, redaktør og cirkusrevydirektør, Povl Sabroe (også kendt som ”Den Gyldenblonde”). Han voksede op i Klampenborg sammen med sin bror, blev uddannet bygningssnedker i 1967, og studerede herefter i Frankrig. Han dyrkede masser af sport, men var nødsaget til at sætte en stopper for den fysiske udfoldelse pga. en konstateret hjertefejl. Han blev i 1971 færdiguddannet som journalist ved Berlingske Tidende, og han har siden hen arbejdet som journalist på bl.a. Weekendavisen, Jyllandsposten, Information og Politiken.

Sabroes store inspirationskilde er den amerikanske journalist og forfatter Hunter S. Thompson, hvilket bl.a. kan ses afspejlet i hans særlige journalistiske form, den såkaldte Gonzo-journalistik, hvor journalisten sætter sig selv i centrum, og hvor det refererende og distancerede er afløst af stemning, personligt engagement og følelser.  

Morten Sabroe debuterede som forfatter i 1975 med Retten til at blomstre efterfulgt af romanen Men ude i kulissen (1976). Der skulle dog gå et par årtier inden Morten Sabroe fik sit litterære gennembrud i 1996 med den selvbiografiske roman Sidste Tog, og det selvbiografiske islæt ses i flere af forfatterens værker som fx Evigt Troskab (2006) og Du som er i himlen (2007).

Også genren ”magisk realisme” har forfatteren kastet sig ud i med Den spanske gæst (2000). Derudover har forfatteren har også udgivet flere artikelsamlinger i bogform. Senest har Morten Sabroe udgivet romanen Love me Do (2017), og han ønskes et stort tillykke herfra på den runde dag.

(Kilder: forfatterweb.dk; wikipedia.dk; litteratursiden.dk)

Morten Sabroe-edit

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *