Ugens forfatter-fødselsdag, uge 5: Auster – ikon i Europa, ignoreret i USA

dekorativt foto

Paul Auster (1947 – )

Søndag den 3. februar er det 72 år siden at den amerikanske forfatter Paul Benjamin Auster kom til verden i Newark, New Jersey.

Den lille Paul voksede op i en jødisk middelklasse-forstads-kernefamilie og var en ualmindelig politisk og social bevidst dreng, der allerede som 10-årig udviste ubehag, når faderen luftede sit dollargrin foran naboerne, eller moderen trak ham med på shoppingture. Forældrenes ægteskab var ikke specielt lykkeligt og endte da også i skilsmisse, hvorefter Paul boede hos moderen.

Efter studier, først på Columbia High School og derefter Columbia College, afbrudt af tilfældige jobs og rejser til Europa, tog han i 1970 en mastergrad i litteratur fra Columbia University i New York og flyttede herefter til Frankrig. I Frankrig levede han som løsarbejder, mens han skrev udkast til sine senere romaner, litterær kritik og digte. Den unge forfatterspires oplevelser fra disse år kan læses i erindringsbogen Hand to mouth (1995).

Han vendte dog tilbage til Staterne i 1974, og samme år debuterede han med digtsamlingen Unearth samt fandt sin første kone, Lydia Davis, med hvem han i 1977 fik sønnen Daniel med. Ægteskabet holdt indtil 1979.

Igennem 1970´erne ernærede Auster sig som kritiker, oversætter, essayist og digter og i 1980´erne slog han sig på prosa og underviste blandt andet på Princeton.

I 1982 udsendte Auster Opfindelsen af ensomhed, hvor han blandt andet beskriver, hvordan faderens død udløser en større arv, der pludselig gav muligheden for at leve som forfatter. Den fraværende far er desuden et tema, der gang på gang dukker op i Austers forfatterskab, som fx i romanerne I det sidstes land (1987), Moon Palace (1989), Tilfældets musik (1990, filmatiseret i 1993) og Leviathan (1992).

Paul Auster romandebuterede i 1982 med detektivromanen Squeeze Play under pseudonymet Paul Benjamin. Samme år blev han gift med forfatter-kollegaen Siri Hustvedt, som han havde mødt året forinden til en digt-oplæsning og med hvem han har datteren Sophie.

Forfatterens gennembrud kom med de tre romaner By af glas (1985), Genfærd (1986) og Det aflåste værelse (1987), der sammen udgør hans New York trilogi.

Blandt forfatterens andre romaner finder vi Mr. Vertigo (1994), Timbuktu (1999), Illusionernes bog (2002), Brooklyn dårskab (2005), Rejser i Scriotoriet (2006), Mand i mørke (2008), Usynlig (2009), Sunset Park (2010), Vinternoter (2012), Rapport fra de indre landskaber og 4 3 2 1 (2017).

Foruden romaner har Auster også skrevet lyrik, essays og filmmanuskripter. Indenfor film har han blandt andet været involveret i manuskripter til Smoke (1995), Blue in the face (1995) og Lulu on the bridge (1998). Sidstnævnte som instruktør.

Karakteristisk for Austers skrivestil, hvor især romanerne er den bærende genre i forfatterskabet, er inspirationen fra både europæisk og amerikansk tradition, sammen med en fusion af en selvbiografisk og litterær motivverden og ofte i en kriminalistisk form.

Paul Auster er stort set ukendt i hjemlandet Amerika, men bliver hyldet som en af de største nulevende fortællere i Europa. Dette skyldes blandt andet, at han skriver indenfor en åndshistorisk tradition, der ligger væsentligt tættere på 1930´ernes Paris frem for nutidens Hollywood. Herhjemme i Danmark er vi særdeles begejstrede for Auster og alle hans romaner er blevet oversat til dansk. Flere af hans seneste romaner har endda ramt de danske boghandlere længe før, de er kommet på markedet i USA – eller noget andet land i verden for den sags skyld.

I dag er Auster bosat i Brooklyn, New York med Siri Husvedt.

(Kilder: Udenlandske forfattere – kendte klassiske og moderne (Rosinante, 2000, s. 27f); forfatterweb.dk; lindhardtogringhof.dk; wikipedia.org; litteratursiden.dk; bibliografi.dk; imdb.com)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *