Ugens forfatter-fødselar, uge 38: Gysets mester fylder 70

Torsdag d. 21. fylder en af antikvariatets absolutte yndlingsforfattere, Stephen King, 70 år.

Den amerikanske forfatter Stephen Edwin King kom til verden i Portland, Maine, hvor han sammen med sin to år ældre adopterede storebror David, blev opfostret af moderen Ruth under trange økonomiske kår, efter at faderen et par år efter lille Stephens fødsel valgte at forlade familien. 

Stephen King har skrevet siden barndommen og hjalp bl.a. sin bror med at udgive en avis. Han studerede engelsk ved University of Maine, hvor han bl.a. skrev en klumme for universitetsmagasinet. Det var også på Universitetet, at han mødte sin kone, Tabitha, med hvem han blev gift i 1971.

King solgte sin første professionelle novelle, The Glass Floor, til Startling Mystery Stories i 1967 og fortsatte med at skrabe penge sammen ved at sælge historier til herremagasiner. Mange af disse noveller er senere blevet samlet i bogen The Night Shift (1977). I denne periode udviklede forfatteren et alkoholmisbrug, som han dog efter et årti fik rystet af sig ved sin kones hjælp. 

King underviste fra 1971 i engelsk i folkeskolen, hvilket dog kun holdt et par år, da han ved lidt af et tilfælde fik midlerne til at skrive på fuld tid, efter at Tabitha havde reddet oplægget til romanen Carrie (1974) fra skraldespanden. Efterfølgende begyndte King på sin næste roman, De dødes by (1975).

King vendte tilbage til undervisningen i slutningen af 70´erne, denne gang som underviser i kreativ skrivning ved University of Maine.

I 1999, hvor forfatteren var i gang med fagbogen On Writing: A Memoir of the Craft, blev han påkørt på en gåtur og kom meget alvorligt til skade. Skæbnen ville endog, at han samme år havde skrevet det meste af romanen Om en Buick 8 (2001), hvori en af personerne dør i en bilulykke. Senere købte King den bil, der havde påkørt ham for 1.500 dollars og fik den knust og kasseret for at undgå, at den på et tidspunkt skulle dukke op på eBay. Episoden med bilulykken har King også brugt i den sidste roman i sin Det mørke tårn-serie (1981-2012). Denne serie er skrevet over en periode på 30 år og indbefatter indtil videre 7 bøger og er netop i år (2017) blevet filmatiseret. 

King er især kendt for sine gyserromaner, men har også skrevet et væld af manuskripter til både film og tv-serier. Det er næsten omsonst at begynde at opliste Kings mest populære værker, da listen sniger sig op på mere end 60 titler, der alle på en eller anden måde kan betragtes som populære. Et generelt træk ved hans værker er dog, at hans hovedpersoner, der ofte bor i staten Maine, som regel er ganske almindelige mennesker. Hans hovedpersoner ser dog i en vis grad ud til at følge forfatterens egen succes, da de i starten af hans karriere er forholdsvis økonomisk trængte arbejderklassefolk med minimumsløn, men med tiden udvikler sig til mellemklassefamilier med forfatter- eller lærerjobs og sidenhen sågar til fx piloter eller mere succesfulde forfattere med råd til mere end én bolig. 

Et par værker fra forfatterens hånd, jeg dog vil fremhæve er Ondskabens Hotel (1977), Det Onde (1986), Misery (1987), Den grønne mil(1996) og Knogler (1998).

Stephen King har seks gange benyttet sig af pseudonymet Richard Bachman og en enkelt gang af navnet John Swithen.

Kings kristne tro samt hans begejstring for baseballholdet Boston Red Sox skinner igennem i flere af hans værker, hvilket kan ses i fx hhv. Begærets Butik (1990) og Pigen der elskede Tom Gordon (1999). 

Forfatteren har tidligere spillet guitar i forfatter-bandet Rock Bottom Remainders, der bl.a. også inkluderer sidste uges forfatter-fødselar, James McBride og skaberen af The Simpsons, Matt Groening. 

Hver anden uge skriver forfatteren en spalte på bagsiden af Entertainment Weekly, primært omhandlende hans syn på popkulturen.

Forfatteren der uden diskussion kan betragtes som en af vor tids mest succesfulde forfattere, har modtaget overraskende få priser for sit forfatterskab, men til gengæld er de fleste af forfatterens værker efteerhånden blevet filmatiseret.

Stephen King er i dag primært bosat i Maine sammen med hans kone Tabitha, der også er forfatter. De har her to huse, og efter at deres tre børn, Naomi Rachel, Joe Hill og Owen Phillip, er flyttet hjemmefra, tilbringer ægteparret vinteren i Florida. Derudover har de også tre børnebørn. Både Joe Hill og Owen Phillip viderefører familietraditionen som forfattere.

 (Kilder: “Udenlandske forfattere – kendte, klassiske og moderne” (Rosinante, 2000, s. 242); forfatterweb.dk; wikipedia.dk; denstoredanske.dk; litteratursiden.dk; saxo.com; stephenking.com)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *