Ugens forfatter-fødselar, uge 32: Krimi-mesteren og bog-iværksætteren Blædel fylder 55

dekorativt foto

Sara Blædel (1964 – )

Tirsdag den 6. august fylder den danske forfatterinde Sara Blædel 55 år.

Den lille Sara kom til verden i København, som datter af skuespillerinde Annegrethe Nissen og journalist og Cavlingprisvinder Leif Blædel. Hun voksede op som enebarn (på trods af eksistensen af en halvbror, der dukkede op i hendes liv senere hen) på Østerbro, mens weekender og ferier blev tilbragt på et nedlagt landbrug i Hvalsø på Midtsjælland. Familien flyttede dog permanent på landet, inden Sara skulle begynde i femte klasse. Her brugte hun en del af sin tid i skovene på fjordhestene Lady og Tulle og blev sidenhen konkurrencerytter med dressurheste.

Den unge forfatterspire stiftede tidligt kendskab til litteraturens kriminalsager, da hendes mor læste højt for hende – til stor glæde for den ordblinde Sara.

Det stod derfor heller ikke skrevet i stjernerne, at Sara Blædel med tiden skulle blive en af Danmarks mest succesfulde krimi-forfatterinder. Hun startede da også erhvervskarrieren med en uddannelse som tjener, men skiftede efter et par år retning og gik i gang med en grafisk uddannelse som reprokopist. Hun udviklede dog efter tre år allergi for fremkaldervæske, hvilket afstedkom, at hun blev nødt til at springe fra uddannelsen og var på kanten af en tilværelse som invalidepensionist. Hun vendte i stedet tilbage til tjenerfaget, inden hun blev ansat som grafisk koordinator hos Gyldendals Bogklubber.

Den tidligere hårde træning som ambitiøs dressurrytter, samt årene i tjenerbranchen, havde imidlertid sat sit præg på Blædels krop, der i perioder var lammet i den ene arm og skulder, hvilket resulterede i hyppige besøg på Rigshospitalet. Hun blev derfor nødt til at tage sin tilværelse op til revision, hvilket, på trods af Blædels ordblindhed, i 1993 affødte etableringen af krimiforlaget ”Sara B.”, hvor hun fik oversat amerikanske kriminalromaner til dansk og udgivet dem som billigbøger.

Sideløbende med forlagsarbejdet besluttede hun sig for at følge i sin fars fodspor som journalist. Fra 1995-2001 arbejdede hun som skrivende journalist, før hun begyndte at lave fjernsyn, først som researcher på morgen-tv og sidenhen som tilrettelægger og redaktionschef på forskellige programmer.

Sara Blædel debuterede som forfatter i 2000 med Anne-Marie – Dronning uden rige om den danske prinsesse Anne-Marie og udgav i 2002 samtalebogen Trods modvind – om at komme videre. Idéen om selv at skrive en krimi spøgte dog også, og en dag dukkede den fiktive kriminalassistent Louise Rick op og nægtede at forsvinde igen, hvilket i 2004 resulterede i krimi-debuten Grønt Støv, den første bog i serien om kriminalassistent Louise Rick.

Siden er det blevet til flere bøger i den særdeles populære serie af kriminalromaner med Louise Rick og hendes veninde journalisten Camilla Lind som de centrale karakterer. Udover genrens mere traditionelle indhold gør den dagsaktuelle vinkel ydermere bøgerne til relevante samtidsromaner med en tematisk vægt på livsstilsproblemer i det danske samfund. Serien omfatter yderligere Kald mig prinsesse (2005), Kun ét liv (2007), Aldrig mere fri (2008), Hævnens gudinde (2009), Dødsenglen (2010), De glemte piger (2011), Dødesporet (2013) og Kvinden de meldte savnet (2014).

Forfatterinden har sidenhen kastet sig over trilogien om bedemandsdatteren Ilka, der består af bøgerne Bedemandens datter (2016), Ilkas arv (2017) og Den tredje søster (2018).

Blædel har modtaget flere legater, priser og hædersbeviser for sit arbejde. Hun har flere gange modtaget legater fra Statens Kunstfond og Statens Kunstråd, og hun fik i 2005 Kriminalakademiets debutantpris.

Hun er, ikke mindre end fire gange, kåret som Danskernes Yndlingsforfatter i 2007, 2009, 2010 og 2014 (prisen er i dag kendt som Martha-prisen og uddeles af Bog & Idé). I 2009 modtog hun Søndagsavisens Author of Choice og i 2015 De Gyldne Laurbær for Kvinden de meldte savnet (2014). Samme år modtog hun Ordblindeprisen samt Romantic Times – Reviewers´ Choice Award, Best Contemporary Mystery og året efter fik hun Publikumsprisen ved Krimimessen i Horsens. Hendes bøger, der i Danmark alene er solgt i mere end 2,5 mill. eksemplarer er udgivet i omkring yderligere 40 andre lande.

Sara Blædel har tidligere boet på Frederiksberg og i Virum med sin søn Adam, sin mand Lars Kirchhoff, som hun blev gift med i 2008, samt hans to døtre. I 2014 blev hun dog skilt og bor nu sammen med sin søn på Østerbro. Mange af hendes bøger er dog skrevet i hendes sommerhus.

Herfra skal lyde et kæmpe stort tillykke til den velformulerede danske forfatterinde – og en stor tak for hendes flotte bidrag til krimi-genren.

Kilder: sarablaedel.dk; forfatterweb.dk; wikipedia.org; arnoldbusck.dk; denstoredanske.dk; litteratursiden.dk; bibliografi.dk

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *