Månedens forfatterfødselar, maj: Kanin- og dyrevennen Adams

Richard Adams (1920-2016)

Lørdag den 9. maj er det 100 år siden, at den engelske forfatter Richard George Adams kom til verden. Han blev født i den engelske forstad Wash Common nær Newbury, Berkshire som søn af Lillian Rosa Button og doktor Evelyn George Beadon Adams.

Den lille Richard begyndte i Horris Hill School i 1926, som han frekventerede frem til 1933. Fra 1933 til 1938 gik han på Bradfield College, inden han i 1938 begyndte at læse moderne historie på Worcester College i Oxford.

I 1940 blev den unge Richard kaldt til at kæmpe blandt de britiske tropper. Han tjente her under The Royal Army Service Corps og blev udvalgt til den luftbårne enhed, hvor han arbejdede som forbindelsesbrigade. Han tjente i både Palæstina, Europa og i det fjerne Østen, men var dog aldrig i direkte kamp med hverken tyskerne eller japanerne. Dog var han blandt de tropper, der marcherede ind i København under Danmarks befrielse 5. maj 1945.

I 1946 forlod han hæren og genoptog sine studier på Worcester College, hvor han færdiggjorde sin bachelor i 1948. Samme år fik han arbejde i den britiske nationale centraladministration, hvor han med tiden opnåede rang som assisterende sekretær i Miljøministeriet. I 1953 færdiggjorde han sin magistergrad.

I 1949 blev Adams gift med Elizabeth Barbara Acland. Parret boede sammen indtil hans bortgang i 2016 og fik de to døtre Juliet og Rosamond. De residerede i Whitechurch, beliggende omkring 16 km fra hans fødested.

Richard Adams debuterede som 52-årig med Kaninbjerget (1972), men på trods af den forholdsvis sene forfatterdebut, blev han verdensberømt for dette værk. Romanen, der egentlig blev skrevet som en børnebog men opnåede stor succes som voksenbog, omhandler kort fortalt en flok kaniners hårde kamp, da de forlader deres koloni på grund af menneskelig byudvidelse, for at finde et nyt hjem.

Idéen til Kaninbjerget opstod på bilture i det sydlige England med døtrene, hvor han fortalte dem opdigtede historier om de eventyrlystne kaniner. Pigerne insisterede på, at faderen skulle udgive historierne om kaninerne i bogform, og han påtog sig opgaven og påbegyndte romanen i 1966. Bogen var færdig to år efter, men der skulle en del afslag fra diverse forlag til, førend den endelig udkom i 1972. Værket er senere blevet filmatiseret som tegnefilm i 1978 og som animeret mini-tv-serie i 2018. I 1996 udkom opfølgeren Gensyn med Kaninbjerget.

I 1974 udkom forfatterens anden roman Shardik, der var den første af to bøger om det fiktive Bekla-imperium. Den anden roman, Maia, udkom i 1984.

Samme år som udgivelsen af Shardik (1974) opsagde Adams sit job i det britiske embedsvæsen og helligede sig forfatterskabet på fuld tid. I 1975 blev han optaget som medlem af Royal Society of Literature.

I 1977 udkom Hundeflugten (1977), der blandt andet havde til formål at sætte fokus på eksperimenter med dyr.

I 1982 fungerede Adams i et år som præsident for RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals). Han foretog i denne periode også en tur gennem Antarktis sammen med ornitologen Ronald Lockley.

Debutromanen, samt forfatterens dyrevelfærds-aktiviteter, er karakteristik for forfatterskabet, der primært udgøres af eventyrlige romaner om dyr for både børn og voksne. Mange af disse romaner er beretninger om konsekvenserne af menneskenes manglede forståelse af dyrenes liv og deres ødelæggelse af naturen. På denne måde fungerer Adams´ forfatterskab, dels som en direkte kritik af menneskets skalten og valten med naturen, dels som en allegorisk parallel til menneskets verden, men generelt med en vis mængde af humor såvel som skarp satire.

Adams skrev dog også science fiction, manuskripter og børnebøger og blandt endnu ikke nævnte titler finder vi fx fagbogen De fire årstider i naturen (1975), den historiske roman Traveller (1988), fortalt ud fra det noget usædvanlige perspektiv, nemlig hesten, der ledsagede sydstatsgeneralen Robert E. Lee under Borgerkrigen samt den psykologiske gyser Pigen i gyngen (1980), der delvis foregår i København.

Lige inden sin 90-års fødselsdag skrev Adams en historie til velgørenhedsbogen Gentle Footprints (2010), der skulle rejse penge til den internationale organisation for vilde dyr, the Born Free Foundation.

Adams modtog flere udmærkelser og hædersbevisninger for sit forfatterskab, især i forbindelse med Kaninbjerget (1972) og han har fungeret som ”writer-in residence” ved både University of Florida og ved Hollins University i Virginia. I 2015 blev han tildelt en æres-doktorgrad af University of Winchester.

Richard Adams døde den 24. december 2016, i det engelske Oxford, 96 år gammel, som følge af komplikationer ved en blodsygdom.

Herfra skal lyde en stor tak til forfatteren og dyrevennen Richard Adams for hans bidrag til litteraturen såvel som til naturen.

Kilder: Gads udenlandske forfatterleksikon (Gads Forlag, 2001, s. 11); Udenlandske forfattere – kendte klassiske og moderne (Rosinante, 2000, s. 9); wikipedia.org; denstoredanske.dk; bibliografi.dk; nyheder.tv2.dk;

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *