Månedens forfatterfødselsdag, august: James, en krimidronning

dekorativt foto

Phyllis Dorothy James (1920-2014)

Lørdag den 3. august, er det 100 år siden, at den britiske forfatterinde Phyllis Dorothy James, bedre kendt som P. D. James, kom til verden i Oxford, Storbritannien.

Den lille Phyllis voksede op som den ældste af tre søskende i en middelklassefamilie. Faderen, Sydney Victor James, var ansat ved skattevæsenet som skatteinspektør og moderen Amelia James (tidligere Hone) var hjemmegående.

I 1931 flyttede familien til Cambridge, hvor den unge Phyllis gik på Cambridge Girls High School. Herefter fortsatte hun på Long Road Sixth Form College, men forlod skolen midt i sine teenageår for at arbejde på kontor. Faderen mente ikke, at det var nødvendigt at spilde penge på yderligere uddannelse for en pige, da hun jo alligevel bare skulle giftes senere.

Gift blev den unge Phyllis Dorothy da også, fire år efter, med lægen Ernest Connor Bantry White. I 1942 fik parret datteren Clare og et par år efter i 1944 fulgte datteren Jane. Det var dog ikke en mand i den bedste forfatning Phyllis fik fingrene i.

Efter 2. Verdenskrig vendte han nemlig hjem som en psykisk nedbrudt mand, der tilbragte en stor del af sin tid, indtil sin død i 1964, på psykiatrisk hospital. Under krigen arbejdede Phyllis selv som sygeplejerske for blandt andet Røde Kors og i 1949 fik hun arbejde i administrationen ved North West Regional Hospital Board i London.

Phyllis Dorothy James debuterede som forfatterinde i en alder af 42 år med detektivromanen Dæk ansigtet til (1962), der nok bedst kan betegnes som en engelsk hyggekrimi, som vi også kender den fra blandt andet Agatha Christie, Dorothy Sayers og Margery Allingham. Bogen blev en stor succes, men hun beholdt dog sit job på hospitalet, da hun blev nødt til at forsørge sin familie på egen hånd, grundet hendes mands psykiske lidelser.

Hun fandt dog stadig tid til at skrive, i tidsrummet mellem klokken 6 og 8 hver morgen inden hun tog på arbejde – en arbejdsform hun i øvrigt fortsatte med efter sin pension.

dekorativt foto

Hovedpersonen fra debutromanen, Adam Dalgliesh, skulle komme til at udgøre en grundpille i forfatterskabet, da der i løbet af årene fulgte en lang række kriminalromaner med denne poet og politiinspektør ved Scotland Yard, Adam Dalgliesh. Romanserien er desuden blevet omformet til en yderst populær tv-serie med Roy Marsden i hovedrollen som Dalgliesh, senere spillet af Martin Shaw.

Blandt Adam Dalgliesh-bøgerne finder vi ud over debuten, også blandt andet Med kniven i hjertet (1963), der foregår på et psykiatrisk hospital og hvor Dalgliesh for alvor introduceres, Unaturlige årsager (1967), Døde nattergale (1971), Det sorte tårn (1975), Mord på laboratoriet (1977), Indviet til mord (1986), List og længsler (1989), Arvesynd (1994), En form for retfærdighed (1997), Gejstlig død (2001), Mordsalen (2003), Fyret (2005) og Ar for livet (2008).

Efter sin mands død i 1964 skiftede hun, efter målrettet videreuddannelse, i 1968 job til en stilling ved den retsvidenskabelige afdeling for Justitsministeriet, hvor hun arbejdede, indtil hun gik på pension i 1979.

Det var dog først i 1980 med romanen Fortidens skygge, at P. D. James slog igennem internationalt.

Kriminalromanen blev P. D. James` lod, hvilket blandt andet skyldtes de mange spændingsbøger som hun selv satte til livs som læser. Hun satte især pris på forfattere som Graham Greene, Dorothy L. Sayers, Jane Austen og Evelyn Waugh.

Blandt andre store romaner fra forfatterindens pen, kan nævnes De to romaner med den unge engelske privatdetektiv Cordelia Grey som hovedperson, Det du`r piger ikke til / Et job uegnet for kvinder (1972), og Min søsters vogter (1982), samt Uskyldigt blod (1980), Døden kommer til Pemberley (2011), der er en fortsættelse af Jane Austens storværk Stolthed og fordom (1813) samt selvbiografien Tiden er inde – brudstykke af en selvbiografi (1999).

Karakteristisk for James` forfatterskab, er de lukkede bureaukratiske institutioner og miljøer, som morderen som regel skal findes i, hvilket fx kan ses i fysisk form i Gejstlig død (2001) og Fyret (2005) eller i psykisk form i Indviet til mord (1986) og Arvesynd (1994). Desuden har hun flere gange brugt sine erfaringer fra det engelske sygehusvæsen, hvilket blandt andet kommer til udtryk i Døde nattergale (1971), Det sorte tårn (1975) og Mord på laboratoriet (1977).

Senere i James’ forfatterskab træder det detektivistiske, repræsenteret af Adam Dalgliesh og Cordelia Grey, i baggrunden til fordel for mere indgående karakterstudier og med en tiltagende fascination af brutalitet og død, hvilket fx kan ses i Menneskebørn (1992) og En form for retfærdighed (1997).

Flere af forfatterindens værker er blevet filmatiseret. Ud over serien om Adam Dalgliesh er blandt andet fortællingerne om Cordelia Grey også filmatiseret til tv samt Menneskebørn / Children of men (1992) i 2006 af Alfonso Cuarón.

P. D. James har igennem årene modtaget et utal af litterære priser og æresbevisninger. Hun modtog fx i 1983 en OBE (Order of the British Empire), blev i 1991 adlet med titlen Baronesse James af Holland Park, fik i 2005 æresmedaljen for litteratur og var Medlem af Royal Society of Literature.

Phyllis Dorothy James døde den 27. november 2014, 94 år gammel, i sit hjem i Oxford, Storbritannien.

Kilder: Gads udenlandske forfatterleksikon (Gads Forlag, 2001, s. 289f); Udenlandske forfattere – kendte klassiske og moderne (Rosinante, 2000, s. 225f); wikipedia.org; information.dk; jyllands-posten.dk; krimileksikon.dk; bibliografi.dk; rsliterature.org.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *