Ugens forfatter-fødselar: Peter Høeg fylder 60 år

Ugens forfatter-fødselar, uge 20: Peter Høeg (1957)

Onsdag d. 17. maj fylder den danske forfatter Peter Høeg 60 år.

Høeg-editPeter Høeg er uddannet mag.art. i litteraturvidenskab, med bifag i idræt, fra Københavns Universitet (1984) og lever i dag som fuldtidsforfatter. Tidligere har han arbejdet som bl.a. danser, idrætslærer og teatermedlem i en tanzaniansk teatertrup. I sine ungdomsår var Høeg en ferm fægter og bjergbestiger, og han havde også en afstikker til søs midt i sin universitetsuddannelse.

Høeg debuterede i 1988 med romanen Forestilling om det tyvende århundrede, og han nævner selv to afgørende faktorer til sit forfatterskab: Den ene, da han som 21-årig kunne skrive sig ud af en kærestesorg og den anden, da han som 26-årig (i 1984) fik ideen til sin debutroman. Debuten blev efterfulgt af novellesamlingen Fortællinger om natten (1990).

Forfatterens tredje værk, Frøken Smillas fornemmelse for sne (1992), fik for alvor skudt Høeg ud over rampen – både i Danmark og internationalt. Romanen blev filmatiseret, på engelsk, af Bille August i 1997.

Høeg har modtaget en del nationale priser for sit forfatterskab, og er derudover et af de største danske navne på den internationale forfatterscene. Blandt andre af hans kendte værker kan De måske egnede (1993) og Kvinden og aben (1996), nævnes.

På trods af Høegs popularitet er han absolut ikke pjattet med mediebevågenhed omkring sin person og han forholder sig som regel meget forsigtig overfor pressen.

Hans roman Den stille pige (2006) fik  en hård medfart, men han tog revanche med Elefantpasserens Børn (2010), der viste en hidtil uset humoristisk side af forfatteren.

I mange år levede forfatteren uden telefon og tv og en del af det tiårige eksil fra forfatterskabet (1996-2006) tilbragte han med åndelig fordybelse på Vækstcentret i Nr. Snede – angiveligt skulle alle forfatterens bøger være skrevet i hånden.

Peter Høeg oprettede i 1996 fondet Lolwe, hvor en stor del af hans forfatterindtægter går til at støtte kvinder og børn i 3. verdenslande.

Forfatterens seneste roman er Effekten af Susan fra 2014.

 

(Kilder: forfatterweb.dk; wikipedia.dk; denstoredanske.dk; litteratursiden.dk)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *