Ugens forfatter-fødselar, uge 21: Arthur Conan Doyle (1859)

Mandag d. 22. maj er det 158 år siden, at verden blev beriget med den skotske forfatter Arthur Ignatius Conan Doyle.

Doyle var egentlig uddannet læge, men da han ikke havde særlig stor succes med sin praksis, fik han i stedet tiden til at gå med at skrive.

Hans litterære produktion er yderst omfattende og inkluderer værker inden for et utal af forskellige genrer, så som fantasy, science fiction (bl.a. en serie med videnskabsmanden Challenger som hovedperson), faglitteratur, spiritualisme, erindringer, historiske romaner (med udgangspunkt i personen sir Nigel Loring), teaterstykker og poesi.

Dog kan der ikke være tvivl om, at det er hans detektivnoveller og romaner om verdens første seriehelt, Sherlock Holmes, som Sir Arthur Conan Doyle i dag huskes bedst for.

Doyle debuterede i 1887 med A Study in Scarlet (da. Et studie i rødt, 1893), hvor Sherlock Holmes præsenteres for første gang. Doyle fik sit store gennembrud med Holmes-figuren, da han fra 1891 begyndte at offentliggøre sine historier i Strand Magazine. Det blev i alt til 4 romaner og 56 noveller om detektiven.

Forfatteren blev slået til ridder, for sine bøger om Boer-krigen, i 1902. Han havde ellers helst deltaget i krigen, men blev pga. sin alder afvist. I stedet bidrog han som frivillig kirurg og som beretter om begivenhederne.

På sine ældre dage brugte Doyle en del energi og økonomi på at overbevise andre om spiritualismens genialiteter, hvilket ikke just var til gavn for hans ry. Fx udgav han The Coming of tha fairies (1922), hvori han forsøgte at bevise eksistensen af feer.

Sir Arthur Conan Doyle døde d. 7. juli 1930, 71 år gammel.

(Kilder: forfatterweb.dk; wikipedia.dk; denstoredanske.dk; litteratursiden.dk)

Doyle-edit

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *