Ugens forfatter-fødselar, uge 11: 40 provokerende år for Roche

dekorativt foto

Ugens forfatter-fødselar, Uge 11

Charlotte Roche (1978)

Søndag d. 18. marts fylder den engelske forfatterinde Charlotte Roche 40 år.
Charlotte Elisabeth Grace Roche kom til verden i den engelske by High Wycombe. Hendes far er ingeniør og hendes mor er kunstner og politisk aktiv feminist, hvilket i høj grad har påvirket datteren.

Da Charlotte var fem år blev hendes forældre skilt, og hun boede herefter først i London, derefter i Holland og da Charlotte var otte år, flyttede hun videre til den tyske Rhin-region, der grænser op mod Holland. Opvæksten var præget af alternative kulturer og familiens frisind.

I skolen blev Charlotte betaget af teater og optrådte bl.a. med en ”antikapitalistisk mavedans” i Shakespeares En skærsommernats drøm (1600).

Hun flyttede hjemmefra i 1993, som 15-årig, og startede garage-punk-bandet ”The Dubinskis” sammen med tre veninder. Bandet gik dog i opløsning efter en række mindre optrædener.

Den unge Charlotte kastede sig videre ud i en grænsesøgende livsstil for at chokere omverdenen – hun droppede ud af gymnasiet, skar i sig selv, malede med sit eget blod, barberede sit hoved og eksperimenterede med stoffer.

I 1998 blev hun ansat som vært på den tyske musikkanal VIVA, hvor hun hurtigt fik succes og bl.a. blev nomineret til den tyske Adolf Grimme tv-pris, hvilket hun vandt i 2004. I 2002 modtog hun desuden Den Bayerske Fjernsyns-pris. Hun blev på musikkanalen især kendt for sin originale interviewstil og er bl.a. blevet kaldt ”Dronningen af tysk pop-tv”.

Roche kastede sig i 2006 ud som skuespillerinde med hovedrollen i den tyske film Eden.

Roche debuterede som forfatter i 2008 med succesromanen Vådområder, der repræsenterede et nyt og vildt feministisk opgør med ”damebladsæstetikken” og romanen blev udråbt som både en feministisk ny-klassiker og som ren pornografi. Offentligheden i Tyskland var delt i begejstring og forargelse over den voldsomme roman, da de hidtil havde anset Roche for en sød, om end lidt fræk, men ufarlig tv-personlighed.

dekorativt fotoI 2011 udgav forfatterinden sin anden roman Fra Skødet, der blandt andet omhandler hendes egen familietragedie, da hendes tre brødre, på henholdsvis seks, ni og atten år, i 2001 blev dræbt i et trafikuheld på vej til hendes bryllup med hendes brudekjole og forfatterens mor som chauffør.

Roche er med sine romaner, omhandlende kønsdele, kropsvæsker, hæmorider, død og meget andet, der af mange bliver anset for tabu, en kontroversiel forfatter.

Hun arbejder i dag som talkshow-vært på den tyske kanal ZDF. Forfatterinden har de sidste ti år været gift med Martin Keß, og har teenagedatteren Polly med Eric Pfeil.

Herfra skal lyde et stort tillykke til Charlotte Roche og ikke mindst en tak for at turde tale og skrive om yderst vigtige og relevante emner.

(Kilder: forfatterweb.dk; wikipedia.org; femina.dk)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *