Jytte Borberg (1917)
Søndag d. 16. juli kunne den danske forfatter Jytte Borberg være fyldt 100 år.
Jytte Borberg (født Jytte Erichsen) blev født i Schweiz, med forældrene tandlæge Janus Erichsen og porcelænsmaler Olga Zuschlag. Familien flyttede i 1921 til Aalborg, hvor forfatterinden voksede op. Hun tog som 17-årig til København, hvor hun ernærede sig som en slags hjælpe-lærerinde for pubertetspiger, der var en smule bagefter deres jævnaldrende.
Som 21-årig blev hun gift med lægen Allan Borberg. Det unge par flyttede de første år af ægteskabet rundt i landet fra hospital til hospital, grundet husbondens karriere. De bosatte sig dog i Viborg, hvor gemalen blev ansat som psykiatrisk overlæge og Jytte uddannede sig som laborant på Aalborg Kommunehospital. Sammen fik de to drenge og en pige. Allan Borberg døde i 1979, og herefter flyttede forfatterinden til den midtjyske landsby Fjaltring, hvor hun boede indtil sin død i 2007, dog med hyppige visit til hovedstaden.
Forfatterinden debuterede som 51-årig med den modernistiske novellesamling Vindebroen (1968) og nåede at skrive et væld af romaner, noveller, artikler, antologier, skolebøger, børnebøger, dramatik og skuespil.
Hun trængte igennem til et større publikum med sine to historiske romaner, Eline Bessers læretid (1976) og Det bedste og det værste – Eline Besser til det sidste (1977) omhandlende en tjenestepige ved århundredeskiftet. Blandt andre af forfatterens værker kan nævnes Orange (1972), Slaraffenland (1982), Skyggernes bog (1983), Maskerade (1988), Tvivlsomme erindringer (1990), Nærbilleder (1994), Verdens ende (1996) og Det er tilladt at smile (2001).
Jytte Borbergs romaner omhandler ofte den stærke og ukuelige kvinde, der søger friheden fra et snærende samfund i såvel fortid som nutid. Et andet karakteristisk træk ved forfatterskabet er autoritetskritik – men også humoren og en sans for en komisk drejning af en scene er et gennemgående træk.
Ud over flere legater og priser modtog Borberg i 1984 Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.
Jytte Borberg døde i forbindelse med et møde på Rungstedlund (Karen Blixens landsted i Nordsjælland) for 10 år siden i 2007, 89 år gammel.
(Kilder: forfatterweb.dk; wikipedia.dk; denstoredanske.dk; litteratursiden.dk; kvinfo.dk)