Ugens forfatter-fødselar uge 29: En globetrotter med skrøner i ærmet

Jørn Riel (1931)

Søndag d. 23. juli fylder den danske forfatter Jørn Riel 86 år.

Jørn Riel blev født i Odense, men familien flyttede senere til København grundet faderens erhverv som kongelig hoffrisør. Denne omvæltende flytning, er beskrevet i den delvist selvbiografiske trilogi Du bor i dit navn (1976).

Udlængslen trak tidligt i den unge Riel, og som 15-årig tomlede han til Paris sammen med en kammerat, selvom historien overfor faderen dog var, at de skulle på cykeltur i Jylland. 

I gymnasiet stiftede han bekendtkendskab med Lauge Kochs Grønlandsekspedition, og han ønskede derfor at komme på navigatørskole for at kvalificere sig til deltagelse i denne ekspedition. Ventetiden brugte han, udover at uddanne sig som navigatør og radiotelegrafist, i Nationalmuseets etnografiske afdeling. I 1951 kom han med på den to-årige Lauge Koch-ekspedition. Efter ekspeditionen blev han dog hængende i Grønland og begyndte at nedskrive de historier, som han fik fortalt af bl.a. eskimoer og andre folk i det arktiske. Siden er det blevet til 10 år som udstationeret i Grønland.

Ud over at have haft Grønland som bopæl, har han som bl.a. FN-observatør (1964-71) boet i Mellemøsten, Pakistan, Afrika, Sydøstasien, Canada, Småland i Sverige og senest Kuala Lumpur i Malaysia. Han er gift med den svenske Anett, med hvem han har sønnen Peter og adoptivdatteren Chindar.

Forfatteren debuterede i 1970 med En fortælling hvoraf man får et smukt ansigt, der udgjorde første bind af romantrilogien Mine Fædres Hus, der senere også kom til at omfatte Vorherres rævefælde (1971) og Det første af altings fest (1972). Riel har i sin særlige skrøneform udgivet omkring ti værker med samme persongalleri, hvoriblandt Den kolde jomfru (1974) og Forliset og andre skrøner (1996), kan nævnes. 

Riel, hvis forfatterskab i høj grad er præget af et humoristisk strejf, har skrevet bøger til både børn og voksne såvel som digte og noveller. Hans forfatterskab udgøres primært af prosa om livet, i særdeleshed på Grønland, men også andre steder på kloden. Riels foretrukne fortælleform er som antydet skrønen, og hans seneste udgivelse vidner da også om dette med titlen Mit livs skrøne: En slags memoirer (2016). 

Riel har i årenes løb modtaget flere legater og priser, bl.a. Tom Kristensen legatet i 1993, De Gyldne Laurbær i 1995 for Cirkulæret og andre skrøner (1994) samt Akademiets Store Pris i 2010.

Herfra skal der lyde et stort tillykke med dagen til Jørn Riel.

(Kilder: forfatterweb.dk; saxo.com; wikipedia.dk; denstoredanske.dk)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *