Ugens forfatter-fødselar, uge 30: Manden bag Marlowe

Dekorativt foto

Raymond Chandler (1888-1959)

Mandag d. 23. juli er det 130 år siden at den amerikanske forfatter Raymond Thornton Chandler kom til verden.

Dekorativt fotoRaymond Chandler kom til verden i Chicago, Illinois. Han var søn af irsk-amerikanske forældre og voksede op i blandt andet Wyoming og Nebraska. Da den lille Raymond var seks år gammel forlod faderen dog hjemmet, og i 1900 flyttede han med moderen til London. Her blev han uddannet i klassisk sprog og arbejdede blandt andet som journalist på The Daily Express og The Westminster Gazette. Derudover rejste han rundt i et par år, med blandt andet studier i Paris, arbejde som huslærer i Tyskland og som tjenestemand i England.

I 1912 vendte Chandler tilbage til USA, hvor han arbejdede som bogholder. I 1917 rejste han til British Columbia, hvor han meldte sig ind i den canadiske hær og gjorde tjeneste under 1. Verdenskrig på engelsk side, hvor han blandt andet i en kort periode var i skyttegravene ved Vestfronten i Frankrig. I 1928 blev han pilotuddannet ved Royal Air Force.

I 1924 blev han gift med Cissy Pascal (Pearl Cecily Eugenia Hulburt), der var atten år ældre end Chandler og havde været gift og skilt et par gange forinden. Ægteskabet varede indtil hendes død i 1954.

Efter hjemsendelsen fra krigen genoptog Chandler journalistikken, men blev i 1924 regnskabschef og senere vicedirektør hos olieselskabet Dabney Oil Syndicate i Los Angeles. Her var han indtil 1932, hvor han blev afskediget på grund af druk, diverse affærer med de ansatte og generel forsømmelighed.

Fyringen satte dog gang i Chandlers litterære virke og han begyndte at skrive historier til amerikanske kriminalmagasiner som Black Mask og Detective Fiction Weekly. Her debuterede han med novellen Blackmailers don´t shoot (1933) i Black Mask og det blev til i alt 18 noveller til disse ”Pulp magasiner”.

I 1939 udkom forfatterens første roman, Den lange søvn (tidligere udgivet på dansk under titlen Det byder man ikke Carmen og senere med titlen Sternwoodmysteriet) om privatdetektiven Philip Marlowe fra Los Angeles.

Det blev til i alt syv kriminalromaner om Philip Marlowe. Efter debuten fulgte Farvel, min elskede (1940), Det høje vindue (1942), Kvinden i søen (1943), Lille søster (1949), Det lange farvel (1954) og Blindebuk (1958). Den ottende roman, Marlowe i Poodle Springs (1988), som han var i gang med ved sin død, blev skrevet færdig af den amerikanske krimiforfatter Robert B. Parker.

Stort set alle Marlowe-romanerne er blevet filmatiseret, nogle op til flere gange og især Humphrey Bogart er kendt i rollen som Philip Marlowe.

Disse romaner, der foregår i det kriminelle Californien kort efter Depressionen, betragtes som klassikere inden for krimigenren med deres blanding af vold, kynisme og romantik, og forfatteren blev især kendt for sine dialoger og sin miljørealisme. Chandler har haft enorm indflydelse på den amerikanske triviallitteratur og bliver anset som én af ophavsmændene til den hårdkogte og rå krimistil som kontrast til samtidens britiske kvinders ”pænere” kriminalromaner. Inden for dansk litteratur kan indflydelsen blandt andet ses i Dan Turélls 12-binds Mord-serie.

Det er ikke kun inden for litteraturen, at Raymond Chandler har haft en vis indflydelse, men også inden for både filmens og musikkens verden har han sat tydelige aftryk, hvilket fx kan ses i Shane Blacks film Kiss Kiss Bang Bang (2005) med Robert Downey Jr. i hovedrollen og i musiker Tom Waits´ tidlige produktioner.

Ud over kriminalromanerne skrev Chandler dog også både digte, noveller, filmmanuskripter til Hollywood og diverse essays, blandt andet novellerne Perler er en plage (1946), Nat over Noon Street (1965), Nevada gas (1965) og Små slyngler skyder ikke (1965).

Raymond Chandler døde d. 26. marts 1959 i La Jolla, Californien af druk og lungebetændelse.

Herfra skal lyde en stor tak til forfatteren, som i særlig grad bidrog til en udvidelse af den litterære krimigenre til stor glæde for utallige læsere verden over.

(Kilder: Udenlandske forfattere – kendte klassiske og moderne (Rosinante, 2000, s. 89f); wikipedia.org; denstoredanske.dk; litteratursiden.dk; dansklf.dk)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *