Ugens forfatter-fødselar, uge 31: 200 stormfulde år med Brontë

DEKORATIVT FOTO

Emily Jane Brontë (1818-1848)

Mandag d. 30. juli er det 200 år siden, at den engelske forfatterinde Emily Jane Brontë kom til verden.

Den lille Emily blev født i victoriatidens Thornton, West Yorkshire, Storbritannien ind i en søskendeflok der omfattede søstrene Maria, Elizabeth og Charlotte, forfatterinden bag bl.a. Jane Eyre (1850), broderen Branwell og senere lillesøsteren Anne, forfatterinden bag bl.a. Agnes Grey (1847).

Søskendeflokken voksede op på faderens Patrick Brontës præstegård, i udkanten af fabriksbyen Haworth i Yorkshire. Faderen var udover præst også udgivet forfatter og poet. Moderen døde af kræft i 1821. I 1824 blev alle pigerne sendt på kostskole, på nær den yngste Anne. I denne periode blev de to ældste søstre Maria og Elizabeth syge og døde.

DEKORATIVT FOTOCharlotte og Emily blev herefter kaldt hjem og sammen med søstrene og broderen, blev Emily opdraget af deres moster Elizabeth Branwell, der havde overtaget ansvaret for husholdningen i hjemmet.

Børnene blev undervist af faderen på præstegården og levede et tilbagetrukket og isoleret liv fra omverdenen. Men der var tid og ro til at udfolde de litterære evner med intellektuel frihed og inspiration hentet fra det omgivende vilde hedelandskab.

Emily fik ansættelse som guvernante, der var den eneste respektable indtjeningsmulighed for datidens veluddannede kvinder. Hun trivedes dog ikke med dette, og sammen med søsteren Charlotte rejste hun til Bruxelles for at dygtiggøre sig i sprogkundskaber. Deres drøm var at drive en skole på præstegården, når de vendte hjem. Denne drøm blev dog aldrig realiseret, blandt andet på grund af broderen Branwell, der efter en mislykket kunstnerkarriere flyttede forgældet hjem til Haworth og kastede en skygge over familiens ry med sin hang til opium og alkohol, der også kom til at koste ham livet i 1848.

Emily skrev allerede som 13-årig og sammen med søsteren Anne digtede hun blandt andet om fantasiverdenen Gondal, hvoraf der dog kun er bevaret nogle få lyriske passager. I 1846 udgav de tre søstre Anne, Emily og Charlotte digtsamlingen Poems by Currer, Ellis and Acton Bell (under pseudonymerne Currer, Ellis og Acton Bell). Digtene fik gode anmeldelser, men blev alligevel kun solgt i to eksemplarer.

Emily Brontë skrev primært digte, og det blev til i alt omkring 200 af disse. Hun skrev dog også en enkelt roman, nemlig Stormfulde højder (1847). Romanen blev ikke skrevet under eget navn, men under det mandlige pseudonym Ellis Bell. Romanen kredser om emner som skæbne, naturkræfter, vold, vild natur, kønsroller og lidenskab. Forfatterens identitet blev først afsløret i 1850, da det blev trykt på en redigeret, kommerciel udgave.

Den victorianske samtid afviste romanen på grund af dens skildringer af had og brutalitet, men den er siden hen blevet en klassiker inden for engelsk litteratur og er blevet filmatiseret mere end én gang (1939, 1953, 1992, 2011, 2018).

Under begravelsen af hendes bror i september 1848, blev Emily forkølet og begyndte snart at udvise tegn på tuberkulose. Hun afviste alle former for lægehjælp og medicin og døde d. 19. december 1848 i Haworth, Storbritannien, kun 30 år gammel.

Anne døde året efter i 1849 og Charlotte i 1955, begge af tuberkulose og på denne måde overlevede deres fader tragisk nok samtlige af sine seks børn.

Et brev fra Emily Brontës udgiver afslører, at hun var begyndt at skrive på endnu en roman – men manuskriptet er dog aldrig blevet fundet, hvorfor vi må nøjes med at takke Emily Jane Brontë for hendes digte samt den ene store roman Stormfulde Højder.

(Kilder: Udenlandske forfattere – kendte klassiske og moderne (Rosinante, 2000, s. 61f); forfatterweb.dk; wikipedia.org; denstoredanske.dk)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *