Ugens forfatter-fødselar, uge 31: Allende runder et skarpt hjørne

Onsdag d. 2. august fylder den chilensk/amerikanske forfatterinde Isabel Allende 75 år.

Isabel Allende Llona kom til verden i Chiles hovedstad, Lima, som datter af den chilenske ambassadør i Peru. Hun voksede op hos sine bedsteforældre, sammen med sine to søskende, i det politisk urolige Chile, efter hendes forældres skilsmisse i 1945. Der var et par afstikkere fra 1953, til både Bolivia og Libanon, p.g.a. moderens nye mand, men familien flyttede dog tilbage til Chile i 1958. 

Allende blev i 1962 gift med Miguel Frías og arbejde fra hun var 16 år gammel som journalist, foruden som tv-rapporter, manuskriptforfatter og bladredaktør.

Urolighederne i Chile kulminerede i 1973 med militærkuppet og mordet på hendes halvonkel, Chiles socialistiske præsident, Salvador Allende.

Militærkuppet førte til forfølgelse af hele Allende-familien og forfatterindens mor og stedfar blev ofre for et attentat i Argentina. Som følge af dette, valgte Isabel Allende, sammen med sin mand, i 1975 at flygte til Venezuela. Her forblev hun i eksil i 13 år og fortsatte sit arbejde som journalist. Hendes baggrund i politisk urolighed kan bl.a. ses udtrykt i værkerne Åndernes Hus (1982), Kærlighed og mørke (1984), Eva Luna (1987) og Eva Luna fortæller (1990).

Forfatterinden debuterede i 1982 med den selvbiografiske slægtskrønike Åndernes hus, der oprindeligt var et brev til hendes hundredårige, døende morfar. Debuten blev en succes, der blot tiltog, da Bille August i 1993 filmatiserede værket med bl.a. Meryl Streep og Winona Ryder på rollelisten.

Allendes forfatterskab består primært af romaner, og et centralt tema i hendes værker er kvindens kamp for retfærdighed og lighed i en mandsdomineret verden. Hun er især kendt for sin brug af genren magisk realisme, der først blev benyttet af Gabriel García Márquez og kredser om den magiske fortid med folklore, eksotisme og ånder kombineret med den realistiske latinamerikanske nutid med vold, undertrykkelse, oprør og håb.

Forfatterinden har dog ud over romaner også bl.a. skrevet den erotiske kogebog Afrodite(1997), ungdomstrilogien bestående af Uhyrernes by (2002), Gulddragens rige (2003) og Pygmæernes skov (2004), om drengen Alexander, der tager på eventyrlige rejser sammen med sin journalist-farmor, og selvbiografien Mit opdigtede land (2004). I årenes løb har Isabel Allende vundet et væld af internationale priser for sine værker. 

Under en rejse til USA i slutningen af 1980´erne mødte hun sin anden ægtemand, Willie Gordon, og flyttede til San Francisco, og hun er i dag stadig bosat i den amerikanske stat Californien og har amerikansk statsborgerskab.

(Kilder: Udenlandske forfattere – kendte klassiske og moderne (Rosinante, 2000, s. 13f); forfatterweb.dk; wikipedia.dk; denstoredanske.dk; litteratursiden.dk; saxo.com; isabelallende.com)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *