Ugens forfatter-fødselar, uge 43: Vores Vita runder 75

Vita Andersen (1942 – )

Søndag d. 29. oktober fylder den danske forfatterinde Vita Andersen 75 år.

Vita Andersen blev født i København ind i en forfatterfamilie, som datter af forfatteren Aage Neutzsky-Wulff, en moder med forfatterdrømme og med halvbroderen Erwin Neutzsky-Wulff.

Hun voksede op hos sin moder, men var fra sit 5. til 8. år fjernet fra hjemmet og boede i den periode på børnehjem og i familiepleje hos sin moster. Denne periode har dannet det tematiske grundlag for forfatterskabet.

Vita gik på studenterkursus, uden dog at tage eksamen, læste en tid som skuespiller, arbejdede på en lakridsfabrik, hun tog et år i Grønland, og hun arbejdede som servitrice, i en bank, på et kontor og i et rejsebureau.

Forfatterinden debuterede i 1977 med digtsamlingen Tryghedsnarkomaner.

Debuten blev efterfuldt af den feministiske novellesamling Hold kæft og vær smuk (1978) samt digtsamlingerne Næste kærlighed eller Laila og de andre (1978) og Det er bare ærgerligt (1981).

Som husdramatiker ved Århus Teater skrev Andersen de to skuespil Elsk mig (1980) og Kannibalerne (1982).

Efter en kortere skrivepause vendte Vita tilbage med romanerne Hva´for en hånd vil du ha´? (1987) og Sebastians kærlighed (1992).

Også børnebøger har Andersen prøvet kræfter med i form af Petrusjkas laksko (1989) og den prisbelønnede Coco (1997).

Endvidere har forfatterinden udgivet romanerne Get a life (2003), Anna Zoë (2006) og Sig det ikke til nogen (2012).

Karakteristisk for Vita Andersens forfatterskab er, at hovedpersonerne er præget af psykiske sår på sjælen på grund af svigt i barndommen fra de voksnes side, og rækker ud efter tryghed, sikkerhed og kærlighed. Hun skriver ud fra egne erfaringer og de temaer der behandles, kan ofte være ret barske.

Forfatterinden var i en periode gift med Mogens Camre, med hvem hun har tre børn.

Hun har modtaget flere priser for sine værker, heriblandt Kritikerprisen i 1987 og De Gyldne Laurbær i 1979 og siden 1991 har hun modtaget Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

(Kilder: forfatterweb.dk; wikipedia.dk; denstoredanske.dk; litteratursiden.dk; kvinfo.dk)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *