Ugens forfatter-fødselar, uge 52: Krimi-mesteren Staun fylder 60

Susanne Staun (1957 – )

Søndag d. 31. december fylder den danske forfatter Susanne Staun 60 år.

Susanne Staun kom til verden nytårsaften kl. 23.50 på Frederiksberg. Hun var efternøler hos en finere overlægefamilie fra Frederikssund.

Som barn udviklede Susanne efterhånden et større repertoire af skarnsstreger i skolen såvel som i hjemmet, og gymnasieårene foregik efter sigende i en hashtåge, men på trods af en dumpekarakter i matematik, hvor hun nægtede at udtale sig, lykkedes det den kommende forfatterinde at blive student i 1976.

Hun blev vækket til dåd på universitetet, bl.a. grundet Philip Roths forfatterskab, og blev uddannet i cand.phil. i engelsk sprog og litteratur fra Københavns Universitet og M.Sc. i journalistik fra Syracuse University i USA.

Efter endt uddannelse var Staun 10 år hos Egmont Comic Creation, hvor hun fungerede som redaktør og manusforfatter. Herefter har hun primært arbejdet som freelancer for firmaer i bl.a. Danmark, Storbritannien, USA og Kuala Lumpur.

Staun er gift med en tysk matematiker og de bosatte sig i mormoderens gamle sommerhus i Frederikssund. Alt åndede fred og idyl indtil en hegnsstrid med naboen.

Denne førte til, at hun af ren og skær ærgrelse drak sig en smule fuld om aftnerne og skrev ”du er dum, du er dum, osv.”, hvilket dog helt tilfældigt udviklede sig til romanen Sådan lyder en salonriffel (1998). Efter debuten, har forfatterinden mere eller mindre udgivet en ny titel om året, hvoraf langt de fleste er spændingsromaner.

Forfatterinden er bedst kendt for sine krimier, og hun er en yndling blandt kritikerne. Blandt hendes største succeser er femikrimi-serien om adfærdspsykologen og profileringseksperten Fanny Fiske, der omfatter Som arvesynden (1999), Liebe (2000), Mit smukke lig (2002), Mine piger (2008) og Før jeg dør (2009), samt den efterfølgende trilogi om retsmedicineren Maria Kruse, der bliver udgjort af Døderummet (2010), Hilsen fra Rexville (2011) og Helt til grænsen (2013).

Andre værker fra forfatterindens hånd er bl.a. Gratis frokost (1999), Blå hav (2001), Langt fra mig (2003), Martas hjerte (2004), Skadestuen (2005), Fuck, en lækker røv (2015), Velkommen til mit mareridt (2015), Kort & Cool (2016) og Mediernes møgkællinger (2017).

Susanne Staun er i årenes løb blevet nomineret til mange priser for sine værker, og hun er da også løbet afsted med et par stykker af dem.

Herfra skal lyde et stort tillykke til Susanne Staun – og et rigtig godt nytår til alle! 

(Kilder: forfatterweb.dk; wikipedia.dk; bibliografi.dk; litteratursiden.dk; saxo.com; gyldendal.dk; krimisiden.dk)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *