Ugens forfatter-fødselar, uge 51: Et århundrede med Böll

Heinrich Böll (1917-1985)

Torsdag d. 21. december 2017 er det præcis 100 år siden, at den tyske forfatter Heinrich Böll kom til verden.

Heinrich Böll blev født i den tyske by Köln som sjette barn ind i en katolsk familie med faderen Victor, der arbejde som drejer, og moderen Maria.

Efter at være blevet student i 1937 kom Heinrich i lære i en boghandel, hvilket dog kun varede knap et år. I 1939 påbegyndte han studier i tysk og klassisk filologi og debuterede også i dette år med sin første roman Am Rande der Kirche.  

Bölls studietid blev dog kort, da han blev indkaldt til militærtjeneste, og han var soldat under hele 2. Verdenskrig, indtil han i april 1945 kom i amerikansk krigsfangenskab. 

Efter krigen begyndte Böll, med stor succes, at skildre krigens kedsommelighed og efterkrigstidens nød. Som eksempler kan her nævnes Toget kom præcis (1949), Hvor var du Adam? (1951), Huse uden fædre (1954) og Brødet i de unge år (1955).

Hans folkelige gennembrud var romanen – og han svarede dem ikke (1953). Denne blev efterfulgt af en lang række romaner, noveller og hørespil, der forholdt sig til den aktuelle vesttyske virkelighed, hvorfor forfatteren også er blevet et symbol for den vesttyske litteratur. Blandt hans værker kan her er bl.a. En klovns opgør (1963), Missionen endt (1966), Omsorgsfuld belejring (1979) og Kvinder foran flodlandskab (1985).

Forfatteren kastede sig også ud i at udvide perspektivet til hele Tysklands historie i 1900-tallet i fx Billard klokken halv ti (1959) og Gruppebillede med dame (1971).

Derudover omfattede Bölls forfatterskab også essays og anden litteratur om tysk politik, Köln og Rhinlandet. Han fungerede også som anmelder og sammen med sin kone Annemarie oversatte han engelsk og amerikansk litteratur til tysk.

Böll nærede igennem hele sit forfatterskab en modstand mod det perfekte, og hans sympati lå hos de ydmyge og forurettede, hvorfor han også, med både spot og anerkendelse, er blevet kaldt ”det gode menneske fra Köln”.

Han angav selv kærlighed og religion som hovedtemaer for sit forfatterskab, ”da de er følelser, der ikke kan dikteres”, og kan ses som modsætning til naziregimet. Han skrev med en stor portion humanisme, funderet i et kristent værdigrundlag, og var meget samfundskritisk mod det stive og konservative Tyskland, der efter 1945 primært havde fokus på økonomisk fremgang og fortrængning af de nationalsocialistiske forbrydelser.

En del af denne kritik var rettet mod den katolske kirke, som han selv var en del af, men han endte med at forlade kirken, da de dominerende, officielle katolske værdier lå ham for fjernt. Hans kritiske fokus flyttede sig senere i forfatterskabet til også at omfatte massemedierne og deres påvirken af samfundet og demokratiet, hvilket bl.a. kan ses i Katarina Blums tabte ære (1974).

Böll modtog igennem forfatterskabet et væld af litterære priser, og i 1972 fik han Nobelprisen i litteratur og siden 1980 har Köln uddelt den prestigefyldte litteraturpris ”Heinrich-Böll-Preis”.

Heinrich Böll døde d. 16. juli 1985 efter et længere sygdomsforløb i den tyske by Kreuzau, 67 år gammel.

(Kilder: wikipedia.dk; denstoredanske.dk; kristeligt-dagblad.dk)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *