Ugens forfatter-fødselar, uge 9: Ohlsson, politikvinde og forfatter, fylder 40

dekorativt foto

Kristina Ohlsson (1979 – )

Lørdag den 2. marts fylder den svenske efterforsker og forfatterinde Kristina Ohlsson 40 år.

Kristina Ohlsson blev født i den svenske by Kristianstad og er uddannet i Statskundskab fra Göteborg og Uppsala.

I 2005 søgte Ohlsson ind hos politiet, og hun har siden da været beskæftiget som akademisk analytiker hos Säpo, det svenske sikkerhedspoliti, svarende til det danske PET. I perioder har hun været omkring det svenske forsvarsakademi og det svenske udenrigsministerium. I 2010 udstationerede dette ministerium hende fire måneder i Bagdad, Irak og hele 2011 tilbragte hun i Wien hos OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, som counter terrorist officer i afdelingen Action Against Terrorism Units.

Forfatterindens erfaringer inden for terroristbekæmpelse og sikkerhedspolitisk analyse fra Stockholm, Bagdad og Wien er blandt andet blevet omsat i hendes spændende krimier. Hvert år tager hun tjenestefri i nogle uger for at skrive, men har ingen intentioner om at forlade jobbet hos politiet, og det er da også netop dette job, der giver den store mængde inspiration til forfatterkarrieren.

Ohlsson debuterede i 2009 med Askepot, der var den første bog i serien om Alex Rechts specialenhed ved det svenske politi, hvor også den introverte violinspillende efterforsker Fredrika Bergman er en væsentlig karakter. I denne serie er senere kommet Tusindfryd (2010), Skytsengle (2011), Paradisoffer (2012), Davidsstjerner (2013) og Syndfloder (2017).

I 2014 påbegyndte hun en ny romanserie med hovedpersonen Martin Brenner, der indtil videre består af Lotus blues (2014) og Mios blues (2015).

Ud over krimigenren har forfatterinden også begået sig inden for børnebøger og fagbøger. Som børnebogsforfatter debuterede Ohlsson i 2013 med Glasbørnene, den første bog i trilogien om vennerne Billie og Aladdin. De to andre bøger er Sølvdrengen (2014) og Stenengle (2015). Derudover har hun inden for børne- og ungdomsgenren udgivet Mysteriet på Hester Hill (2015), Zombiefeber (2016) og Varulvens hemmelighed (2017), gyserromanen Syge sjæle (2016) og som fagbogsforfatter har hun blandt andet skrevet om Mellemøstkonflikten og EU’s udenrigspolitik.

Hendes bøger udkommer på Piratförlaget i Stockholm, med stiftere som Jan Guillou og Liza Marklund, der med deres erfaring kan give god sparring til den unge forfatterinde.

Herfra skal lyde et stort tillykke til Kristina Ohlsson på hendes runde dag og et håb om, at hun fortsat vil omsætte sine erfaringer fra et spændende job til spændende bøger.

Kilder: forfatterweb.dk; bog-ide.dk; alvilda.dk; wikipedia.org; bibliografi.dk

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *