Ugens forfatter-fødselar, uge 8: Holst runder 60 år

Hanne-Vibeke Holst (1959 – )

Torsdag den 21. februar fylder den danske journalist og forfatterinde Hanne-Vibeke Holst 60 år.

Hanne-Vibeke Holst blev født i Hjørring og voksede op i Løkken som den ældste af tre døtre af forfatterparret Knud og Kirsten Holst.

Som 14-årig tilbragte hun et år på en pigeskole i Wien, hvor litteraturen havde en værnene effekt mod følelsen af isolation i en ukendt verden. Hun blev i 1977 student fra Brønderslev Gymnasium og drog herefter til Paris som au-pair, hvor hun skrev dagbøger i stakkevis og blev stamgæst på byens mange museer.

Imens den unge forfatterspire var udenlands blev forældrene skilt. Efter hjemkomsten fra Frankrig fortsatte Hanne-Vibeke på Danmarks Journalisthøjskole, hvorfra hun fik eksamen i 1984.

Samme år blev hun gift med kabinetschef Laurs Nørlund. De fik sammen sønnen Mikael i 1988 og datteren Anastasia året efter. Parret boede blandt andet i Bruxelles og Moskva inden ægteskabet fik en ende i 1996.

Hanne-Vibeke Holst debuterede i 1980 med ungdomsromanen Hejsa Majsa, der året efter blev efterfulgt af Ud af røret, Maja (1981).

Som journalist var hun blandt andet ansat på Berlingske Tidende og ugebladet Søndags B.T. Fra 1987 har hun dog arbejdet som freelancer, blandt andet som klummeskribent i Alt for Damerne fra 1995-2002, som skribent og debattør i Politiken og som forfatter til film, tv og selvfølgelig bøger.

Forfatterindens litterære gennembrud kom med de to roman-trilogier om henholdsvis Louise, som tæller Til sommer (1985), Nattens kys (1986) og Hjertets renhed (1990) samt om tv-journalisten Therese omfattende Thereses tilstand (1992), Det virkelige liv (1994) og En lykkelig kvinde (1998).

I 1997 ægtede hun filmfotograf Morten Bruus, med hvem hun i 1997 fik sønnen Jonathan. De bor i dag på Frederiksberg i København.

Ud over sine succesromaner har Holst også skrevet mere faglige bøger, heriblandt interviewbøgerne Nordjylland i McWorld – udvikling eller afvikling? (2001, med fotografier af Morten Bruus) og Da jeg blev vred – livshistorier fra kvindernes verden (2004).

I 2010 havde forfatterinden præmiere på teaterstykket Moskva og hun har desuden skrevet tv-dramaer, heriblandt Taxa og Strisser på Samsø.

Et træk, der ofte kan findes i Holsts romaner er, at de følger hendes eget livsforløb, og centrerer sig om oplevelser i den moderne kvindes liv og blandt andet kan foregå i barndomsbyen, eller også er de nøgleromaner, der tager udgangspunkt i nutidens politiske magtspil. Blandt disse populære romaner finder vi også Min mors migræne – eller hvordan jeg blev kvinde (1999), bestseller-trilogien bestående af Kronprinsessen (2002), Kongemordet (2005) og Dronningeofret (2008), Undskyldningen (2011), Knud, den store (2013) og Som pesten (2017).

Forfatterinden har i årenes løb modtaget et væld af priser, legater og æresbevisninger for sit arbejde. Hun fik blandt andet BMFs Børnebogspris i 1985 for Til sommer (1985), Søren Gyldendal Prisen i 2003, Boghandlernes Gyldne Laurbær i 2008 og Læsernes Bogpris i 2009. Hendes stemme i den offentlige debat, ofte med ligestilling som tema, har desuden medført diverse tillidshverv og bestyrelsesposter.

Herfra skal lyde et stort tillykke til Hanne-Vibeke Holst og en stor tak for hendes bidrag til den danske litteratur og til samfundsdebatten.

Kilder: forfatterweb.dk; wikipedia.org; litteratursiden.dk; hannevibekeholst.dk; bog-ide.dk; gyldendal.dk; forfatterviden.dk; bibliografi.dk; imdb.com

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *